Vad vore ett land utan dess traditioner?

Svar på kritik av min tidigare insändare om Marinens musikkår(version2).

På vilket sätt är denna fråga samhällsviktig? Så frågade mig en moderat som tillsammans med sina partivänner hade haft mycket roligt åt min insändare häromdagen. Ja det skrattet kan jag sannerligen unna dem.

Varför liberaler inte förstår varför jag kan tycka att frågor som bevarandet av Marinens musikkår är av stor vikt, står att finna på ett ideologiskt plan. Medan en liberal i varje frågeställning endast är intresserad i om huruvida något är ekonomiskt lönsamt eller ej, så ser vi kristdemokrater endast pengarna som ett medel för att nå vissa mål. Pengar och materiella ting är inget ont, men det är inte det viktigaste. Människan är och förblir en andlig varelse med också andra behov än materiella ting, bland annat kultur och traditioner. När jag för flera år sedan tog mitt beslut att lämna min post som lokal MUF-ordförande och ansluta mig till KDU, så var deras materialistiska tänkande en stor del i beslutet. Ett beslut som jag ständigt blir förvissad om att vara det korrekta.

Men åter till ämnet, frågan är givetvis ändå berättigad. Och jag ska inte hymla med att frågan inte är det mest samhällsviktigaste. Men man måste fråga sig själv om frågor av den samhällsviktiga karaktären är de enda som får tas upp i det offentliga rummet? Jag hoppas verkligen inte det för då skulle diskussionerna lät bli ganska enformiga.

Jag anser bestämt att något som har en tradition på flera hundra år och inte fungerar dåligt är viktig att bevara, om inte för samhällets skull, så för framtida generationers skull. För vad vi måste fråga oss själva är, vad vore ett land utan dess traditioner?
(Publicerad i Östra Småland)

Annonser

3 reaktioner på ”Vad vore ett land utan dess traditioner?

 1. Hear hear.
  Vi lever i en tidsanda där kultur, tradition och gemenskap inte räknas. Allt som gills är levnadsstandard, ekonomi, statistik etc.
  Därför är vi ett av världens rikaste (iaf staten) folk men är så deprimerade.

 2. Tack för din kommentar. Vad jag hävdar är egentligen inte att alla moderater är helt utan “värdebärare” som du uttrycker det.vad jag säger är att liberalismen som sådan inte ser att saker som tradition, kultur, gemenskap är viktiga. För en liberal är en människa lyckligare ju friare och självständigare hon är. Konstigt nog mår dock människorna i västvärlden sämre och sämre ju självständigare de blir. Det hela är ganska logiskt eftersom de då blir överflödiga,ingen behöver dem..

  Själva nedskärningarna kan enligt mig bero på två anledningar, de styrande blundar antingen för de säkerhetspolitiskt potentiella hoten eller så är sanningen den att de helt enkelt vill göra oss beroende av hjälp utifrån. MVH/Dywik

 3. Hallå Dywik!

  Bra skrivet.

  Den liberala sidan är arrogant emot sitt eget partiväsen IGEN,men att påstå att den Moderata rörelsen skulle vara helt utan ”värdebärare” vore väl att ta i,än om dem flesta rört sig till Kristdemokratiska organisationerna.

  Men det kan inte vara roligt för dessa moderater som ser med dystra ögon på vad som faktiskt sker med våra institutioner,förändring enbart av ekonomiska skäl.

  När det gäller försvaret är det väl så att nedskärningar i egna landet kräver ett mer beroende utifrån,det rimmar väldigt dåligt med självständighet.

  Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s