Dywik på invigning av fritidsgård i Påryd

Tidigare idag närvarade undertecknad som representant för Södermöre Kommundelsnämnd vid invigningen av den ”nya ” Fritidsgården i Påryd.

Anledningen att jag skriver ”nya” beror på att det tidigare har funnits en träffpunkt i lokalen och skillnaden är marginell för den O-insatte. Vad som dock skiljer sig är att det på en träffpunkt alltid måste finnas minst en anställd samt en frivillig vuxen. Det är den driftsformen som vi ifrån nämndens sida främst vill se. Det civila samhället måste ta tillbaka det ansvaret de faktiskt har för sina barn. Det är mycket synd att det inte gick att ha kvar en träffpunkt men nu är det barnen som är viktigast och inte ideologiska principer.

Det blev ohållbart med en situation där ungdomarna att inte kunna veta huruvida det skulle vara öppet från en gång till en annan, vilket resulterade i ett sviktande besökarantal. Det är inte bara mina förhoppningar utan också min tro att den nya fritidsgården i framtiden kommer bli mycket populär. Dock vill jag fortfarande understryka att föräldraansvaret absolut inte har försvunnit på grund av detta.

Det finns många åsikter kring fritidsgårdar. Vissa hävdar rakt av att de är bra för att ungdomarna då håller till där istället för att hänga nere på stan. Andra är mer kritiska och hävdar rakt av att de är dåliga då de drar till sig bus eller att de tar över föräldrarnas roll.

Jag ska dock inte göra det så enkelt för mig att jag skulle säga nått av dessa stämmer. I vissa fall drar fritidsgårdar till sig bus och på andra ställen håller dem borta barnen från gatorna. Vad som avgör om en fritidsgård är bra eller ej är beror framförallt på tre saker. Det första är huruvida personalen är bra eller ej (här har vi bra personal). Det andra är om ungdomarna där har en bra ryggsäck, dvs. om barnen som är där har fått en bra uppfostran (återstår att se tills mitt nästa besök). Och det tredje och troligtvis viktigaste, huruvida barnens föräldrar tar sitt ansvar när det behövs extra hjälp. För liksom jag tidigare skrev, de som har det yttersta ansvaret för barnen är inte är personalen utan barnens föräldrar.

Jag har som sagt stora förhoppningar på den ”nya” fritidsgården i Påryd, lycka till Mia och Maja!

För den som vill besöka Fritidsgården i Påryd går den att finna i den röda stugan vid kyrkan. Öppettiderna är följande: Mån-Ons 17.00-21.00

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s