KDU+McCain=Sant?

Charlie Weimers

Charlie Weimers

För ett tag sedan befann sig KDU:s förbundsordförande Charlie Weimers i USA för att delta och studera Republikanernas partikonvent. I samband med resan skickades det ut ett pressmeddelande där Weimers uttalade sig positivt om McCains frihandelsvänliga politik och hans arbete för att stärka familjens snarare än statens roll i samhället. För mig var detta inte en större chock, Weimers har beundrat McCain ända tillbaka på den tiden då han var den största kritikern mot Irakkriget inom republikanerna.

Men inom förbundet var det nått som upprörde vissa. Att undertecknad stödde Mike Huckabee som presidentkandidat (som nu stödjer McCain) gör att jag inte är helt neutral. Men jag ska försöka göra mitt bästa för att vara balanserad när jag skriver om det hela.

Jag kan för det första konstatera att kritiken till viss del var berättigad och att både det som tyckte att Weimers inte gjort nått fel och de som tycker han gjort det därför delvis har rätt. Kritikerna har enligt mig rätt i att Weimers uttalande inte kan anses vara hans egna privata åsikter då han är ordförande. En ordförande ska alltid företräda förbundets linje, oavsett om man personligen gillar den eller ej, för man är förbundet personifierat. Det som jag dock tycker är dåligt är att man inte tar denna kritik direkt till ordföranden utan väljer att gå via en tidning. Weimers är ganska känd för att vara både lyhörd och kompromissvillig. Så var det faktiska resultat man var ute efter så borde det vara bättre att prata med personen i fråga, istället för att spela något sorts politiskt spel som undertecknad inte ens förstår.

Men även det bör avslutningsvis påpekas att ordföranden har rätt att staka ut egen politik i de fallen som KDU inte har någon åsikt i frågan (som i nuläget). För att undanräja eventuella tvister i frågan förordnar jag liksom kritikerna att ett sådant beslut bör vara förankrat i förbundet. Därför kommer jag åtminstone ta upp frågan för diskussion under dagens Förbundsstyrelsemöte, om huruvida vi ska uttala vem vi stödjer i valet i USA och i så fall vem KDU ska stödja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s