Förläng FN mandatet i Irak

Under varje Förbundsstyrelsemöte ansvarar några förbundsstyrelseledamöter för att uttalanden skrivs(ofta på deras ansvarsområde), som sedan Förbundsstyrelsen får anta ställning eller förkasta. Under helgens möte antog vi efter några smärre justeringar mitt försvarspolitiska utspel. Förutom att ni kan hitta det på KDU:s hemsida så finns det även här.

Förläng FN mandatet i Irak

FN-mandatet som ligger till grund för de fredbevarande och fredsframtvingande styrkornas närvaro i Irak går ut den 31 december 2008. Just nu diskuterar Irak och USA om en eventuell förlängning av samarbetet genom bildandet av ett bilateralt säkerhetsavtal. I utkastet för avtalet framgår det bland annat att amerikanska trupper bör finnas kvar i Irak i ytterligare 3 år. KDU anser inte att endast en amerikanska närvaro är önskvärd och inte heller att det är nog, och vill därför att Sveriges regering arbetar för att FN mandatet för insatsen ska förlängas, säger KDU:s förbundsstyrelse i ett uttalande.

KDU anser vidare att vi alla har ett gemensamt moraliskt ansvar för att hjälpa det Irakiska folket. Det är en mänsklig rättighet att få växa upp i ett land där det råder fred, yttrandefrihet och demokrati. I och med den bräckliga situationen i Irak så bör FN mandatet förlängas minst 5 år, eller till dess att det kan anses att Iraks regering själv kan trygga detta.

Det finns i Sverige kompetens och expertis på att hjälpa länder att utvecklas till stabila demokratier. Därför ser KDU också att Sverige bör utökar sin närvaro och deltagande i Irak, avslutar KDU:s förbundsstyrelse

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s