Visst finns det ett svenskt kulturarv

I nummer 38 av Kristdemokraten kunde vi läsa hur Rolf Tuvesson förklarade för oss hur vi ska bemöta Sverigedemokraterna. Enligt Tuvesson är lösningen att ”möta dem på ett intellektuellt sätt” och att inte ”tiga ihjäl dem för att sedan slå till med storsläggan”.

Så långt håller vi helt och hållet med. Turesson går sen vidare in och förtydligar på vilket sätt detta ska ske. Enligt Tuvesson är SD:s akilleshäl kulturpolitiken, för att de här endast vill lägga skattepengar på kultur som berör det svenska kulturarvet. Det som sen följer gör dock oss som arbetar med kulturarvet minst sagt förbryllade. För att bemöta (SD) intellektuellt innebär enligt Tuvesson att vi ska påstå att det inte finns något svenskt kulturarv!

Anledningen till detta är enligt Tuvesson att vi alltid har influerats av andra kulturer och religioner. Här måste vi respektfullt konstatera att vi tycker att Tuvesson är helt ute och cyklar. Att påstå att det inte finns någon svenskt kultur eller kulturarv är som att påstå att en maträtt inte existerar för att den har kryddats. Givetvis har den svenska kulturen och vårt kulturarv tagit intryck och utvecklats vidare genom kontakt med andra kulturer, vilket gäller i stort sett alla världens kulturer.

Kalmar slott, en del av vårt materiella kulturarv

Kalmar slott, en del av vårt materiella kulturarv

Den svenska kulturen finns och dess grund vilar på kristendomen (och viss förkristen sed) vilket tar sig uttryck i våra seder, lagar och de traditioner som vi generellt sett firar i Sverige. Den kristna traditionen och tankevärlden präglar allt i vår kultur ner till det allra vardagligaste. Allt ifrån vad vi äter till vad vi uppfattar som rätt och fel. Det svenska kulturarvet (som vi jobbar med) omfattar det materiella kulturarv som vi ser i form av till exempel kulturhistorisk bebyggelse, fornlämningar och föremål men även det svenska språket och de seder och bruk som vuxit fram genom historien.

Sen vill vi nog påstå att Tuvessons åsikt om att Sverige är inne på en utveckling mot att bränna böcker, när partier och folkvalda bestämmer eller har åsikter om vilka utställningar man ska ta in eller ej, är lite väl magstarkt. Detta är så vitt vi vet något som sker kontinuerligt bland de politiker som sitter i styrelsen för diverse kulturella besöksmål. Det sker även varje gång kommunens politiker beslutar över den offentliga utsmyckningen. Denna ordning anser vi är helt naturlig och vi lever i tron att det fungerar på detta sätt på de flesta håll runtom i vårt avlånga land.

Att påstå att de som är väljarnas förlängda arm inte ska få yttra sig å sina väljares vägnar är bara befängt.

Christopher Dywik
Arbetar som museivärd och guide vid Kalmar länsmuseum. Kristdemokrat.

Christian Dywik
Studerar historia vid Örebros universitet och jobbar sommartid som teckenspråkig guide på Eketorps borg, Öland. Kristdemokrat.

(publicerad i tidningen Kristdemokraten, nr 38 (24/10-2008)
Annonser

3 reaktioner på ”Visst finns det ett svenskt kulturarv

  1. Det glädjer mig att vår artikel uppskattas. Vad gäller hur Tuvesson är som person eller huruvida han sköter sig eller ej kan jag inte uttala mig om då jag aldrig har träffat honom

    Men vad jag dock kan kommentera är att jag är ganska säker på att tidningen Kristdemokraten aldrig visar insändare utan endast debattartiklar på sin hemsida. Men det hade givetvis varit trevligt om den hade kunnat hittas där också.

    MVH/Christopher

  2. Rolf Tufvesson är knappast rätt person att lyssna till om man vill lära sig att ”handskas” med sd. Tufvesson har svikit värdekonservatismen i Region Skåne genom att öppet hylla Andres Serranos perversa 1968-inspirerade utställning i Lund och kallat sd för ”nazister”. Är det detta som Rolf Tufvesson anser är ”intellektuellt”? Dessutom verkar karln vara ordentligt ifrågasatt i sitt eget parti:

    http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/inrikes/2008/10/24/turbulens_inom_kristdemokraterna_i_skane

    Därför är det glädjande att läsa er replik! Det är dock synd att repliken togs bort från Kristdemokraternas nätupplaga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s