Militärer tågar i politisk manifestation

Vad har hänt med uniformsförbudet?
Jag läste häromdagen det senaste numret av Insats & Försvar som kommit i min brevlåda. För er som inte har läst den så kan jag berätta att det är en mycket bra tidskrift med artiklar från försvarsmaktens alla delar men vars fokus främst ligger på insatsorganisationen.

Jag sätter mig tillrätta i min kontorsstol med en kopp kaffe och läser med intresse artiklarna om hotet ifrån Ryssland, finländsk försvars- och säkerhetspolitik samt terrorismbekämpning. Sen vänder jag bladet och sätter nästan kaffet i vrångstrupen. Där ser jag militärer som tågar under regnbågsfanan. Jag dubbelkollar en gång till för att se om jag verkligen har sett rätt, tyvärr har jag det.

Från Insats & Försvar nr 3,2008

Från Insats & Försvar nr 3,2008

Under rubriken ”1:a pride-paraden i UNIFORM” kan vi se svenska soldater som uniformerade, mot rådande lagstiftning, deltar i en politisk manifestation. Jag blir givetvis djupt chockad, hur kan det här förekomma? Jag minns själv först under min tid i ungdomshemvärnet och sedan under min värnplikt hur ofta det poängterades att uniformen symboliserar något bestämt, och att vi därför absolut inte får ge uttryck för några politiska åsikter i uniformen. I artikeln framgår det sedan att anledningen att det nu tillåts är på grund av att försvarsledningen har tagit ett principbeslut om att Gay Pride inte kan betecknas som en politisk demonstration. Kan verkligen försvarsledningen själva besluta om huruvida de bryter mot rådande lagstiftning eller ej tänker jag förbryllat.

Jag har den fulla förståelsen om försvarsmakten skulle gå med i en manifestation för demokratin, statsskicket eller alla människors lika värde, eftersom det är delar i den värdegrund försvarsmakten har till uppgift att försvara. Men vad jag inte förstår är hur man kan bortse ifrån att det faktiskt är en politisk manifestation, om detta borde det inte råda något tvivel bara av att se vilka som arrangerar det hela.

Vi talar här om ett arrangemang där man kan kasta pil på bilder av Alf Svensson, Göran Hägglund, Påven osv. Vad är detta om inte ett politiskt ställningstagande?

”Det är viktigt att försvarsmakten respekterar alla människor.” Så uttrycker sig försvarsledningens representant Anders Grenstad när han är på plats på Gay Pride. Jag håller helt och fullt med Greenstad om detta. Jag har den fullaste respekten för alla människors åsikter även om jag inte delar dem. Jag stödjer också till fullo yttrandefriheten och alla människors rätt att ge uttryck för sina åsikter. Men det är inte vad frågan handlar om: Gay Pride och dess arrangörer har en sakpolitisk agenda som de genom Gay Pride vill propagera för. Detta är deras fulla rätt och jag beundrar både deras organisationsförmåga och deras övertygelse.

Men för någon som över huvud taget har besökt evenemangets hemsida eller sett bilder därifrån så kan det inte råda någon som helst tvivel om att pride-paraden är en politisk manifestation för sexualiseringens grepp över samhället, mot kärnfamiljen, mot traditionella familjevärderingar och mot äktenskapet. Bara det faktum att det jag nu skriver säkert sticker i ögonen på vissa är ett bevis för att Gay Pride handlar om politik.

För varje år som går tänjer Gay Pride mer och mer på gränserna och skjuter därmed fram gränsen för hur långt sexualiseringens får gå. Därför uppmanar jag härmed försvarsmakten att inte vara en del av detta och hoppas innerligt att ni har kurage nog att ompröva ert beslut om att tillåta uniformerad personal att delta i pride-parden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s