Europas förenta stater, nej tack!

Hej kära läsare, jag vet inte riktigt vad jag ska skriva i nuläget. För några timmar sedan kom jag hem ifrån en mini-semester och jag har således varit totalt avskärmad ifrån all politik. Känner mig ganska besviken, uppgiven och ja faktiskt rent ut sagt förbannad när jag nu får höra att endast 1 av borgerlighetens alla ledamöter röstat nej till att Sverige ska ratificera Lissabonfördraget.

För den O-insatte så är det ett fördrag som gör EU än mer totalitärt, mer likriktande, mer toppstyrt och framförallt så flyttas bestämmanderätten i än högre grad ifrån Sveriges medborgare till Bryssel och EU:s president. Det första som slår mig är likheterna med Star Wars-filmerna som jag av en slump råkade titta på häromdagen. Ni som gillar Star Wars vet säkert precis vad jag tänker på. Nämligen när senator Palpatine, som utger sig för att vara en snäll och god man som folket i galaxen litar på, flyttar makten ifrån medlemsplaneterna till sig själv.

Europas förenta staters grundlag

Det som är mest ledsamt över det hela är att detta sker under en borgerlig regering. En av de sakerna som man brukar kunna säga betecknar en borgerlig person är att de vill flytta den beslutande makten från staten längre ner, i vårt fall till familjen. Det oerhört konstigt när politiker som absolut inte vill att staten uppe i Stockholm ska bestämma vissa saker, men det sedan är helt ok om en ny överstatlig superstat bestämmer om dessa ting i Bryssel. Jag frågar mig själv varför? Har de borgerliga riksdagsledamöterna ingen ryggrad eller vet de helt enkelt något som jag inte vet?

Jag som ung kristdemokrat vill till skillnad ifrån regeringen ha ett EU som präglas av devisen ” enhet genom mångfald”, inte som nu ”enhet genom likriktning”. När Sverige röstade ja till EU 1994 så var det inte i en vilja att göra Europa till en enhet, till ett land, till en federation. När folk röstade ja till EU så var det för att man trodde på de fyra friheterna, fri rörlighet, fred och samarbete. EU ska byggas konfederalt och mellanstatligt, inte överstatligt och inte till att bli en autonom stat. Det är därför som vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet inte vill ha någon grundlag för EU utan endast en grundläggande stadga. En stadga som ska definiera taket på EU:s åtaganden, inte golvet. Det förslaget till grundlag som regeringen precis ratificerade fungerar precis tvärtom, det definierar vad EU minst ska besluta om och flyttar mer beslutandemakt längre ifrån folket.

Lissabon

Valaffish från folkomröstningen i Irland -08

Jag och KDU välkomnade därför Irlands nej i folkomröstningen om Lissabonfördraget. Att nu som regeringen gör, att fortsätta ratificeringsprocessen trots att grundlagen i enlighet med tidligare stadga har fallit, det är högst odemokratiskt. Jag och Kristdemokratiska Ungdomsförbundet motsätter oss varje försök att implementera EU-grundlagen i dess nuvarande form, och jag uppmanar därför regeringen att riva upp beslutet. Och istället, i enlighet med subsidiaritetsprincipen jobba för att EU ska anta en stadga som definierar taket på EU:s makt, inte golvet. Eller som de uttryckte det under min värnplikt: Gör om, gör rätt!

Avslutningsvis har jag även citerat en gammal dikt skriven av Verner von Heidenstam som faktiskt helt spontant dök upp i huvudet medan jag skrev.

En vandring genom Svea, en vandring fylld av sorg. Vårt Svea har sålts bort på världens marknadstorg. Ett rike styrt av dårar, ett rike som står förrått. Våra ögon fylls med tårar, när vi ser Svea tyna bort…

Annonser

2 reaktioner på ”Europas förenta stater, nej tack!

  1. Tack ska du ha. Dikten som jag har citerat tror jag är första (eller andra) stycket ur ”En vandring”. Jag har för mig att det här är en av de dikter som vi skulle lära oss utantill på svenskan på högstadiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s