Dywik i Barometern om Rättvis handel

Idag skriver undertecknad i Barometern angående konceptet ”rättvis handel”. Läs artikeln hos Barometern här, eller här på bloggen.

Enligt FN fanns det förra året ca 250 miljoner barnarbetare i världen. KDU anser att det är naturligt att vi hjälper våra medmänniskor i andra länder, därför att sådan solidaritet gynnas vi alla av. Det finns många olika sätt att hjälpa fattiga i Sverige och andra länder att nå en högre ekonomisk nivå. Vissa förespråkar bistånd och vissa tycker att de får klara sig själva och lära sig den hårda vägen. Den vägen jag förespråkar är vad jag skulle kalla den klassiskt västerländska vägen, en väg vars grund jag ser i kristendomens tankar om ”hjälp till självhjälp”.

Annonser

2 reaktioner på ”Dywik i Barometern om Rättvis handel

 1. Hej Leif, givetvis varierar det vad man kallar barnarbete. Och ärligt talat minns jag inte på rak arm hur många procent av denna siffran som är vad.

  Men faktum kvarstår att det är en läskigt hög siffra. Vad jag bland annat menar i denna artikel är att den stora andelen barnarbetare förhindrar att utbildningsnivån i ett land ökar. Att förbjuda allt barnarbete rent av vet jag också är en omöjlighet då detta direkt skulle slå ut de fattigaste familjerna som är beroende av att alla familjemedlemar hjälper till att dra in pengar.

  Det är just därför som det är så viktigt att vi på något sätt hjälper dessa familjer att få en större ekonomisk frihet, och därmed får en möjlighet att ha råd att skicka sina barn till skolan. Ett sätt man kan göra det är att köpa rättvisemärkta varor.

  MVH
  Christopher

 2. 250 miljoner barnarbetare? Jag det är kanske möjligt. Definitionen av vad barnarbete är varierar. I Indien föreligger barnarbete av två typer. Dels den som inte är rumsren och dels den som motsvarar vad som var vanligt i Sverige 1800-talet och fram till trettiotalet. Tänk Dig ett lantbruk där barnen fickgöra mindre jobb när de kom från skolarbetet. Hämta mjölk, fodra djuren o.s.v. I Sverige förekom familjer som höll sina barn ifrån skolan för att få arbete utfört hemma.
  Den rumsrena typen ser ut som den svenska gjorde när det var aktuellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s