Ett försvarspolitiskt uppvaknande?

Eller bara ett politiskt spel?

Jag fick under dagen en fråga om hur jag ser på Kristdemokraternas chanser att profilera sig inom försvarsfrågorna. Jag påpekar vilket många ledarskribenter har gjort tidigare, nämligen att vi har en unik chans att profilera oss här och tar då som exempel att vi skiljer oss på en väsentlig punkt nämligen att vi för in det etiska perspektivet i försvarsfrågorna.

Det talas nu om ett politiskt uppvaknande i och med kriget mellan Ryssland och Georgien. Jag är personligen lite skeptisk till detta uppvaknande, även om det är av positivt i sig. För mig är det konstigt att uppvaknandet inte kommit tidigare, inte minst med tanke på det som tidigare hänt i de baltiska länderna. När man till exempel för nått år sedan flyttade en bronssoldat som för estländarna var en symbol för sovjetförtrycket från ett torg – där man firade självständigheten från Ryssland på samma dag och plats som den gigantiska ryska minoriteten i landet firade intåget av ryssarna i Estland – till till en vacker rysk kyrkogård så utlöste detta enorma demostrationer och kravaller både i Estland och i Ryssland. Demostrationerna gick då så långt att Putins ungdomsförbund attackerade både den estniska ambassaden, dess ambassadör samt en svensk ambassadör (vilket räknas som en krigshandling). Efter detta fortsatte rapporterna om ryska övergrepp från rysslands grannländer:en omfattande hackerattack mot Estniska regeringen, spionskandal i Lettland, Litauiske presidenten ställs inför riksrätt för att ha tagit emot pengar från ryska intressen, en fd. rysk agent mördas i England osv.

Det är i samma skede som detta som det beslutas att förlägga en pipeline för gas strax utanför svensk territorialvatten utanför den gotländska kusten. Även då var det med undantag för miljörörelsen (alla heder åt dem) tyst. När det sedan var dags att göra en omvärldsanalys så ansågs det inte realistiskt att Ryssland skulle utgöra ett potentiellt hot. Därefter har chefen för MUST (den militära underättelsetjänsten) konstaterat att det signalspanas och spioneras mer mot Sverige från ryskt håll nu än under det kalla kriget.

Nu har Rysslands nye president uttalade att han ämnade skydda ryssar var i världen de än må finnas, vilket givetvis möttes med fasa av många grannländer till Ryssland, men i Sverige förblir det ännu ganska tyst.

Nu talades det som sagt om ett politiskt uppvaknande och jag hoppas innerligt att man nu ska sluta upp med den allt för naiva säkerhetspolitiska tänkandet som länge har präglat den svenska debatten. Jag hoppas innerligt att det inte längre ska vara möjligt att avfärda ovan nämnda kränkningar från ryskt håll med att man bara vill spä på den gamla ryssskräcken. Det handlar nämligen varken om ryssskräck eller rysshat utan om att se nyktert på en faktisk situation och agera därefter.

Men bara för att situationen och klimatet börjar bli bättre så betyder ju inte det att allt är bra. Jag måste ändå vara så ärlig att jag erkänner mig vara skeptisk till om det är ett ärligt uppvaknade eller bara något som man för tillfället känner sig tvungna att låtsas. Jag är tyvärr övertygad om att Moderaternas uppvaknande och ”nyfokus” på försvarspolitiken inte i första hand handlar om att de vill ändra på sin politik. Det nya arbetarepartiet hade sin nya inriktning och jag tror tyvärr att de kommer att återgå till denna så fort det uppblossade intresset för försvarspolitik svalnat. Jag tror tyvärr också att de nya moderaterna inte längre ser försvaret som en huvuduppgift för staten utan som en budgetregulator och deras partis traditionellt försvarsvänliga hållning ses allt jämnt som ett hinder för att kunna åstakomma vad dem nu vill.

Men jag kan givetvis ha fel, men för att inte behöva riskera att faktiskt få rätt så måste vi helt enkelt hålla igång den försvarspolitiska diskussionen och därmed tvinga dem att leverera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s