Vill moderaterna diskutera med Hamas?

Efter att ha kört ytterligare någon timme på vägar yrande av snö kom vi tillslut fram till Sälen och FoF:s rikskonferens. Rikskonferensen är nu inne på sin andra dag, undertecknad sitter för tillfället uppe i Högfjällshotellets pianobar och försöker sammanfatta anteckningar ifrån förmiddagen och föregående dag.

Föregående dags diskussioner kretsade mycket kring Ryssland och Georgienkriget, Rysslands utveckling och de försvarspolitiska förutsättningarna. Jag kommer senare återkomma till detta i ett separat inlägg för att på ett bra sätt ge en bild av de olika åsikterna som uttrycktes.

Dywik bloggar

Dywik bloggar

Om dagens diskussioner så kan jag kommentera att det kan vara på gång en oerhört farlig förändring av regeringens biståndspolitik. När Gunilla Carlsson fick frågan om man ska börja sammarbeta och samtala med Hamas så gav hon flera undvikande svar. Hon sa bland annat att den isolering som gjorts av Hamas har varit överdriven och påpekade att man måste tänka på att det inte är alla medlemar i Hamas som springer omkring och skjuter och spränger upp saker; många av dem jobbar med att driva skolor och sjukhus. När hon sedan återigen får frågan om man ämnar ändra på isoleringspolitiken (som tex Mona Sahlin vill) så svarara hon med en fråga: Ja, tycker du att det har fungerat tidigare att inte ha kontakt med dem?!

På detta viset fortsätter sedan Carlsson och konstaterar att när man jobbar med bistånd i Palestina så är det omöjligt att göra så utan att stöta på lokala politiker, och vissa av dessa är medlemar i Hamas. Hon påpekar också att Hamas är demokratiskt valda och upprepar att det är uppenbart att den tidigare linjen inte ha fungerat och att vi på allvar måste överväga en ny inriktning. När jag sedan diskuterar hennes uttalande med folk här på konferensen är det ganska delade meningar om hon flaggade för dialog med Hamas eller om huruvida hon bara konstaterade att just den isoleringspolitik som vi har idag måste förändras. Någon föreslår att hon möjligtvis menade att man skulle samtala med Hamas på lokalt håll men absolut inte med ledningen. Men undertecknad har nu hittat en artikel i Sydsvenskan där det tydligt framgår att Carlsson vill att Sverige ger sitt fulla stöd till den nuvarande Palestinska regeringen. Frågan man bör ställa sig är: Hade vi resonerat på samma ”snälla” sätt om Hamas hade varit ett parti i Sverige?

För mig är det hela ganska enkelt, jag tycker inte att Sveriges skattebetalare ska behöva ge en enda krona till en stat som till stor del styrs av en terroristorganisation som frekvent bryter mot folkrätten(däremot måste foket givetvis få hjälp). Det är bara att se till senaste tidens händelser i Palestina, även under krig måste grundläggande humanitära principer tillämpas. Det finns därför folkrättsliga regler inom olika områden vilka sammanfattats och lärs ut till alla värnpliktia, dessa kallas ”krigets lagar”. Om vi till exempel tittar på proportionalitetsprincipen som man talar om på punkten 6 av krigets lagar så handlar det om av risken för skador på civila och civil egendom måste stå i rimlig proportion till den militära vinsten som kan uppnås.

I just denna specifika konflikt har Hamas för det första tydligt brutit mot punkten 6 genom att medvetet attackera civila och dels punkten 7 då de väljer att placerar sina stridande enheter och sin stridsledningscentral under eller nära bla. sjukhus (och på så sätt använda civila som mänskliga sköldar).

Det vore ytterst beklagligt om regeringen skulle välja att att samarbeta och samtala med Hamas, dels för att det då ger det dem legitimitet, en legitivmitet som de inte förtjänar. Men det sänder också ut en farlig signal om att man kan uppföra sig som Hamas utan att det får några följder.

Annonser

3 reaktioner på ”Vill moderaterna diskutera med Hamas?

 1. Om vi hade diskuterat bistånd till Israel så hade jag givetvis tagit upp huruvida Israel hade brutit mot de folkrättsliga reglerna eller ej och krävt att vi i så fall skulle ställa krav på dem innan något bistånd till deras region hade varit att tala om.

  Nu var det dock inte det som var fallet, det som diskuterades var bistånd till Palestina. Palestina är ett land där en tvåpartiregering styr landet men en av dessa partier, Hamas bryter mot folkrätten och mördar oskyldiga (både i Israel och i Palestina). Förutom de folkrättsliga brott som jag tog upp i själva inlägget så får man inte heller glömma att den Palestrinska myndigheten devs ut ifrån Gazaremsan av Hamas 2007.

  Men som du skriver så är givetvis det viktigaste att biståndet kommer fram till de behövande, att de skulle skylla sig själv eller nått likande har jag aldrig skrivit uta det var helt och hållet dina tankar Stafan A.

  För att vara tydlig, jag anser inte att Sverige ska skicka bistånd till nationers regeringar, pga korruption eller allt för extrem politik förs. Jag anser att Sverige ska leta upp organisationer i dessa länder som uppfyller våra värdemässiga och organisatoriska krav, för att sedan administerar ut hjälpen på detta sätt, i många länder jobbar man via kyrkor och församlingar då det oftast är mycket mindre korruption där. I den Palestinska regionen borde nog till exempel röda halvmånen uppfylla dessa krav.

  MVH
  Christopher Dywik

 2. Man kan tycka oerhört illa om Hamas. Men de är de facto de som valts och som sitter vid makten.
  Foilkets behov av hjälp blir inte mindre för att Hamas använder sig gav terror.
  Att tala om Hamas brott mot folkrätten (men inte Israels) i dessa dagar känns en smula uppseendeväckande.
  Bistånd ger Hamas legitimitet? Tja, det kan väl sägas. Liksom att vi i olika sammanhang ger det ständigt folkrättsbrytande Israel legitimitet. Frågan är dock vilka som skulle stärkas av om biståndet kom enbart från stater som Saudiarabien .
  Bistånd och nödhjälp ges av humanitära skäl. Politisk sett är det nog också klokare än att avstå om vi vill verka för en god utveckling i området.

 3. Ping: Dywik direkt från Sälen « Charlie Weimers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s