Sjupartiöverläggningar och säkerhetspolitiska utmaningar

Vi befinner oss nu inne på tredje dagen av Folk och Försvars rikskonferens och undertecknad bloggar fortfarande för fullt. Än så länge har mestadels av tiden och kraften gått åt att samla in information, skapa kontakter och givetvis att blogga.

Dagens förste talare var Jan Björklund som gav sin (folkpartiets) syn på försvarspolitiken. För att nämna några synnerligen intressanta detaljer så kan det nämnas att Björklund flera gånger var tydlig med att några neddragningar på den internationella verksamheten (som (s) flaggat för) inte kommer vara att tala om. Däremot så måste regeringen frångå det tänket som fanns 2004, att man ifrån politiskt håll endast skulle fokusera på att producera de olika sorters trupper som krävdes för sin internationella verkamhet. Nu skulle man istället flytta sitt fokus till att se till att man hade trupper på olika geografiskt viktiga platser runtom i landet. Hela Sverige ska försvaras skulle man säkerligen kunna sammafatta det hela(Gotland, huvudstaden, norrland). För att lösa detta kan det var tal om ökade anslag till försvaret. På frågan om han kunde tänka sig en överläggning med alla riksdagens partier så var hans svar att han givetvis skulle kunna vara intresserade av att samarbeta med andra ”aktörer”(med en handviftning mot von Sydow), så länge deras grundtänk inte var att fortsätta nedrustningen av försvaret. Slutligen talade Björklund om en på många håll kontroversiell fråga, nämligen det faktumet att Sverige riskerar att försätta sig i en beroendeställning till Ryssland om Sverige inte inom 3-4 år tar ett beslut om byggandet av nya kärnkraftverk (dem vi har är snart för gamla).

Därefter var det dags för fd. försvarsministern Björn von Sydow att entra talarstolen. Sydow pratade inledande om utvecklingen i Ryssland och uppvisade en synnerligen nykter syn, för att var sosse. Han utryckte sig liksom undertecknad positiv kring det försvarspolitiska uppvaknande som nu kanske är på gång. Men han uttryckte sig också kritiskt mot att det har tagit allt för lång tid med tanke på alla ouppklarade mord, den ökade graden av aktoritärt styrelsesätt, nonchalansen och ibland stödet gentemot främlingsfientlighet, putsande på det historiska arvet från Stalin och den allmänt rådande Sovjetnostlgin.

Von Sydow fortsätter sedan och talar om NATO och påminner oss om att USA och NATO är uppbundna med sina bästa trupper runt om i världen. Han nämner detta för att på så sätt påbörja sin helt korrekta kritik mot förra årets politiserade omvärldsanalys. Även om Sverige hade varit medlemar i NATO så hade vi inte kunnat få hjälp av dem vid en eventullt anfall mot Sverige, vilket von Sydow ansåg att man hade räknat med i omvärldsanalysen.

En återkommande trend här på konferensen är att hylla det nordiska försvarsamarbetet som är på gång, något som även von Sydow gjorde. Vidare upprepade han vid flera tillfällen vikten av en sjupartiöverläggning kring försvars- och säkerhetspolitiken. Det sist nämnda hade för bara några år sedan ansetts totalt galet, vilket undertecknad förvisso fortfarande anser det vara. Inte av den anledningen som Bjäörklund nämner nämligen de neddragningar som vänsterpartierna vill göra. Miljöpartiet vill ju som bekant dra ner hela 8 miljarder på försvarsbudgeten medans respektive neddragningar är 4 miljarder för vänsterpartiet och 5 miljarder för socialdemokraterna. Notera att Socialdemokraterna vill dra ned en hel miljard mer än Vänsterpartiet. Det som dock gör att jag inte kan ställa mig positiv till en sjupartiöverläggning är dock Vänsterpartiet och dess samhällsomstörtande och högst tvivelaktiga människosyn. För mig är det helt enkelt otänkbart att släppa in kommunister till överläggning i dessa känsliga frågor. Men det är ändå ganska uppenbart att den främsta annledningen att von Sydow driver detta säkerligen är att man vill visa sig eniga inom vänsterkartellen (vilket man givetviks inte är).

Min personliga reflektion om denna diskussion var att von Sydow framstod som trovädigast (även om det han presenterade inte var hans partis åsikter utan sina egna) men det är som Björklund sa: Vill man ha von Sydow  försvarspolitik då gör man rätt i att låta alliansregeringen sitta kvar.

En reaktion på ”Sjupartiöverläggningar och säkerhetspolitiska utmaningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s