Kärnkraftens utbyggnad är en säkerhetspolitisk fråga

En oerhört viktig sak som ofta glöms bort när man talar om säkerhetspolitik är vikten av energisäkerhet. Jag som smålänning har erfarenhet sedan stormen Gudrun och Per och vet hur hårt vårt moderna samhälle drabbas av att vara utan ström i några dagar. Sverige har idag en mängd olika kraftkällor och satsar mycket på förnyelsebar energi. Ett problem som man dock inte får blunda för är att många av dessa kraftkällor i nuläget inte levererar särskilt mycket el i förhållande till sin kostnad. Enligt uppgift så kommer de kärnkraftverk som vi har i nuläget inte kunna vara i drift i mer än ca 15 år till och fortfarande vara säkra. I och med den svenska lagstiftningen som förbjuder nybggnad av kärnkraftverk så kommer Sverige inom kort att bli tvungna att importera el ifrån andra länder. Detta är inte bara farligt för att vi kommer dras in i den nu latenta konflikten kring fyndigheterna i Barens hav utan också för att den mest troliga exportören till oss kommer att vara Ryssland. Den som är satt i skuld är aldrig fri brukar det heta och det är häri problemet med Ryssland ligger, vi har alla sett vad Ryssland är kapabla till för att få som de vill genom sina leveranser av gas.

karnkraftjatackMen huvudorsaken till denna inlägg är att jag vill uppmärksamma er på att Kristdemokraternas eminenta partiledare nu har insett detta och skriver på DN debatt att ny kärnkraft behövs för Sveriges elbehov. Han påpekar även klokt att det trots allt tar ca 15 år att bygga ett kärnkraftverk.

Förbudet mot nya reaktorer bör tas bort. Rimligt vore att ersätta befintliga reaktorer med nya. Vi älskar inte kärnkraften men inser att den under överskådlig tid kommer att vara viktig för vår elförsörjning. Vi kan inte räkna med att de förnyelsebara energikällorna räcker till om cirka 20 år då de nuvarande
reaktorerna kommer att stängas av. Och det tar ungefär 15 år att bygga nya. Därför är det nödvändigt att nya beslut om kärnkraften fattas snart.
– Göran Hägglund

Läs hela artikeln på DN debatt, här. Jag kan även varmt rekommendera er att läsa KDU:s förbundsordförande Charlie Weimers tankar kring detta glada besked, här.

Annonser

En reaktion på ”Kärnkraftens utbyggnad är en säkerhetspolitisk fråga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s