Vi står fortfarande upp för äktenskapet

Under förra veckan hände det som vi alla visste skulle hända, Sveriges riksdag avskaffade äktenskapet som en institution mellan en man och en kvinna. Sveriges politiskt korrekta elit har under lång tid kämpat för att bryta ned familjen genom små förändringar i taget.

Vi i Kristdemokraterna ville ha kvar den gamla lagstiftningen för att vi står fast vid äktenskapet som en institution mellan en man och en kvinna. För oss är det här en grundläggande fråga, det handlar inte om prestige eller stolthet, utan att vi står upp för vårt partis grundsyn: att kärnfamiljen är samhällets grund. Vi anser inte heller att den gamla äktenskapslagstiftningen var diskriminerande. Den vilade på traditioner och principer som håller än idag och vi ska komma ihåg att hetero- och homosexuella relationer sedan länge har haft samma juridiska skydd.

Men vi menade också att det var viktigt att finna en konstruktiv lösning som kunde samla både den politiska eliten och breda grupper av svenska folket. Det är därför som vi gjorde allt som låg i vår makt för att uppnå en majoritet för vårt kompromissförslag. Vi föreslog införandet av en samlevnadsbalk som var religiöst neutral. Vilket myndigt par som helst skulle då ha kunnat genomgå en civilrättslig registrering som skulle ge samma juridiska skydd som ett gift par har idag. Samfunden skulle ha fråntagits sin vigselrätt och om man ändå ville få en religiös välsignelse så skulle man ha fått vända sig till valfritt samfund och det skulle då liksom tidigare ha varit samfundet som avgjorde huruvida de vill välsigna paret i fråga eller ej. Flera morgon- och kvällstidningars ledarsidor, Humanisterna, RFSU, samfundsledare och andra instämde i att detta var ett intressant alternativ som skulle lösa de principiella problemen. Liknande lösningar finns också redan i flera andra länder.

Vårt förslag lades som en motion till riksdagen men blev tyvärr nedröstad. Det var många från olika partier som uttryckte stöd för vår hållning men partipiskorna ven och ryggrader och kurage försvann.

(Publicerad i Barometern 16/04-2009)

Annonser

En reaktion på ”Vi står fortfarande upp för äktenskapet

  1. Dina kommentarer övernstämmer med min egen uppfattning. Saken hade snabbt varit ur världen och det civilregistrerade äktenskapet varit ett faktu – om Svenska Kyrkan inte signalerat att de ville ha vigselrätten kvar. Kyrkomötet består till 80% av nominerade politiker S 71, M 45 C 41 o.s.v.
    De hade kunnat utnyttja sin påtryckande styrka i sina partier om civiläktenskapet. Sekulärt som i Frankrike.
    KD försökte men bör göra analys vad som gick fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s