Släpp busskorten fria

Alla tycker vi att det är viktigt att hela kommunen ska leva. Som ett led i detta arbete har kommunen beslutat att det skall införas en enhetstaxa inom den kommunala trafiken, ett lysande beslut. Vidare har det bestämts att pengar skall bort ifrån bussarna för att göra det säkrare för föraren, det är synd men tyvärr nödvändigt. Som ett första steg i övergången till penninglösa bussar kommer det inte längre säljas busskort på bussarna. Efter påtryckningar från bland annat Kristdemokraterna lyckades vi få till stånd att de pendelkort som skall användas inte bara kan säljas vid Kalmar central, utan även i matbutiker utanför Kalmar stad.

Nu kommer vi till det tråkiga i sammanhanget. Efter kl 18 på vardagar, kl 15 på lördagar respektive kl 17 på söndagar är resecentrum stängt. Efter den tiden är det enda sättet att få tag i busskort att förflytta sig mellan 1-4 mil utanför Kalmar stad. Detta är mycket beklagligt utifrån en tillgänglighetssynpunkt och vi hoppas att det snarast kan rättas till. I resten av Sverige har tillgänglighetsproblemet med pendelkorten lösts på ett finurligt sätt genom att man bland annat låter Pressbyrå-butikerna sälja bussbiljetter. Så är dock inte fallet i Kalmar. Det måsta vi ändra på, ska vi på allvar kunna uppmuntra till bussåkande ska vi inte på samma gång försvåra möjligheten att åka buss, genom ett lokalt monopol på busskort. Släpp busskorten fria.

(Publicerad i Barometern 15/04/2009 och Östra Småland 20/04/2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s