En kulturskola för alla

Undervisning i kulturskolan har i Sverige under en lång tid utvecklats till att bli ett omfattande inslag i barn och ungdomars fritid. Kulturskolan innehåller kurser i dans, teater, bild, musik och mycket mer. Den kommunala musik- och kulturskolans huvuduppgift är att ge frivillig undervisning utöver den som anordnas i den obligatoriska skolan. Kulturskolan har också en uppgift att stärka samarbete med övriga skolformer, kulturinstitutionerna och utveckla samarbetet med lärarutbildningen.

Genom Kulturskolan har barn och ungdomar en möjlighet att få uttrycka sig med bilder, dans, musik och teater utan krav på förkunskaper. Nästan alla kommuner har en kommunal musik- och kulturskola, vilket har stor betydelse för ungdomars kulturella utveckling. Idag är det ca 361 000 elever som nås av denna verksamhet.

Men det finns ett problem, denna verksamhet är i dagsläget inte öppen och tillgänglig för alla ungdomar på grund av nuvarande regler/lagstiftning. För att man ska kunna bli en del av kulturskolans verksamhet krävs nämligen det att man är inskriven i den kommun som man har sin skolgång i. Döva, hörselskadade och barn/ungdomar med funktionsnedsättningar blir därför konsekvent ställda utanför denna kulturella verksamhet, då de oftast sätts i en skola på annan ort än den egna hemkommunen. Vi anser att alla, även de med funktionsnedsättningar bör ingå i Sveriges samhällsgemenskap. För att det skall vara möjligt måste alla barn och ungdomar få rätt att gå på den stadens kulturskola där de bedriver sin skolgång.

Ett fritt samhälle byggs på rättigheter och skyldigheter. Skall föräldrar till döva, hörselskadade och barn/ungdomar med funktionsnedsättningar förväntas betala för den kommunala kulturskolan genom sin skattesedel, så skall deras barn givetvis också få ta del av dess verksamhet.

Christian Dywik
Distriktsstyrelseledamot för KDU Örebro

Christopher Dywik
Förbundsstyrelseledamot
för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

(Publicerat i tidningen Kristdemokraten)

Annonser

2 reaktioner på ”En kulturskola för alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s