PM – Sverige måste erkänna folkmordet 1915

Fredagen den 24 april var det årsdagen för folkmordet 1915, ett folkmord som det tyvärr råder mer eller mindre total tystnad och okunskap kring. Folkmordet utspelade sig främst mellan åren 1915-1923 då Osmanska riket (nuvarande Turkiet), förde bort och mördade upp emot 2 miljoner kristna. Ett övergrepp som tömde dåvarande Osmanska riket på så gott som hela dess kristna befolkning. Det säger KDU: s förbundsstyrelseledamöter Christopher Dywik och Rebecca Dison.

– Manifestationen på Mynttorget i Stockholm 24 april hålls vare år i åminnelse av folkmordets offer och dess rätt till erkännande och upprättelse. För oss unga kristdemokrater är det en självklarhet att Sverige likt FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, internationella föreningen för folkmordsforskare och flertalet större länder erkänner folkmordet.

– Vi anser att bristen på ett svenskt erkännande av folkmordet är en skam och en fläck på vårt baner och signalerar att Sverige accepterar folkmord och etnisk rensning, om bara tillräckligt mycket vatten tillåts rinna under broarna. För att i framtiden kunna förhindra folkmord måste vi upphöra med omdefinieringar och trixande med ord och vi uppmanar härmed vår regering och vår utrikesminister Carl Bildt att å det snaraste erkänna det Turkiska folkmordet på 2 miljoner armenier, assyrier/syrianer/kaldéer samt pontiska och anatoliska greker mellan åren 1915-1923.

Christopher Dywik
Förbundsstyrelseledamot
073-180 68 87
dywik@kdu.se

Rebecca Dison
Förbundsstyrelseledamot
073-696 15 13
rebecca.dison@kdu.se

(Insändare baserad på detta PM finns publicerad hos Barometern 8/5/2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s