Allt är inte tillåtet i kärlek och krig

En reflektion kring Gazakriget – del I

Det är inte lätt att få en nyanserad bild av Gazakriget i och med alla rykten, all propaganda och desinformation som spreds. Sanningen är inte så enkel som den ofta verkar. Jag måste inleda med att understryka att jag varken är någon hängiven Israel- eller palestinavän. Jag kände att något saknades i medias ofta subjektiva rapportering och satte mig således ned och analyserade händelserna under Gazakriget, utifrån försvarsmaktens definitioner av krigets lagar.

Det råder inga tvivel om att krig är ett helvete och det som skedde under i Gaza var en mänsklig katastrof. Vad man då måste fråga sig är varför? Är det för att de styrande i dessa båda länder försöker nå försoning genom att föra en nyanserad dialog eller för att många av de styrande är extremister som inte vill finna en konstruktiv lösning? Det brukar ofta sägas att allt är tillåtet i kärlek och krig, jag reagerar med bestämdhet mot detta. Min utgångspunkt i konflikten bottnar i att krig är grymt, men att grundläggande humanitära principer måste tillämpas även under krig. Det finns därför folkrättsliga regler inom olika områden, dessa gäller under krig, neutralitet och ockupation. Reglerna syftar till att ge skydd åt enskilda personer, grupper av människor och egendom. Under hela konflikten försökte Vänsterblocket peka ut Israel som förövarna och palestinierna som offer. Jag hävdar att det är oseriöst att göra det i denna komplicerade konflikt. Den främsta anledningen till detta torde vara att konflikten inte är ett krig mellan Palestina och Israel utan mellan Israel och terroristorganisationen Hamas, som har haft makten i Gaza sedan de för ungefär ett år sedan slängde ut den palestinska myndigheten ifrån området.

Den kritiken som oftast hörs mot Israel är att de bryter mot folkrätten. Låt oss därför titta på något som media ofta glömmer bort att nämna, Hamas brott mot folkrätten. Den som deltar i strid och bryter mot krigets lagar riskerar att förlora sitt folkrättsliga skydd i enlighet med punkt 1 av krigets lagar. Det har rapporterats att Hamas allt som oftast strider ouniformerat. Det är inte bara ett brott mot krigets lagar att undvika att genom sin klädsel visa att man är kombattant, utan tyvärr också en del i Hamas medvetna strategi för att på så sätt trissa upp de civila palestinska dödssiffrorna. Vidare bryter Hamas mot punkten 6 av krigets lagar genom att medvetet attackera civila, vilket förutom Israeliska araber och judar även inkluderar oliktänkande palestinier. Slutligen bryter de mot punkten 7, då de väljer att placera sina stridande enheter i närheten av byggnader som är skyddade av folkrätten t.ex. sin stridsledningscentral under ett sjukhus.

Det skrevs och talades mycket om Israels bombningar av ett sjukhus och en FN-byggnad vilka båda är skyddade av folkrätten. Det är givetvis förkastligt av Israel att attackera byggnader som är skyddade av folkrätten, viktigt i varje fall sådant inträffar är dock att se på de omkringliggande omständigheterna. Det nämns till exempel ofta antalet döda, dock inte vad/vem som var mål för attacken, denna typ av detaljer måste tas i beaktning då dessa är väsentligt för hur folkrätten skall tolkas. Enligt krigets lagars proportionalitetsprincip så framgår det att risken för civila och skador på civil egendom måste stå i rimlig proportion till den militära vinsten som kan uppnås. Det är därför högst relevant att också ta reda på varför man valde det specifika målet och slutligen vad som innan attacken gjorts för att minimera civila förluster. I många fall har Israel till exempel tömt eller uppmanat till tömning av intilliggande hus i god tid innan beskjutningen påbörjats

2 reaktioner på ”Allt är inte tillåtet i kärlek och krig

 1. varför klassar hamas som en terror organisation?
  västerländska ”demokratier” vill klassa nazism som terrorism.. patrioter som döms går ofta igenom så kallaad terror undersökning.. vilka är terrorister kamrat?

  • Det finns flera orsaker att Hamas klassas som en terroristorganisation, den främst torde vara att de genom våld försöker påverka samhällsutvecklingen men även det faktum att de bryter mot krigets lagar och medvetet attackerar oskyldiga civila.

   Nationalsocialism är inte terrorism men i vissa fall kan vissa nationalsocialistiska organisationer ägna sig åt just de saker som jag skrev om Hamas ovan och bör då klassas som just terroristorganisationer (det som avgöra är alltså arbetssätt).

   MVH
   Christopher

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s