Allt är inte tillåtet i kärlek och krig(2)

En reflektion kring Gazakriget – Del II

I ett krig i dagens globaliserade värld är propagandakriget nästan viktigare att vinna än själva striderna. Ingen sida i ett krig vill framstå som grymma och hjärtlösa, utan som rättfärdiga och kanske till och med offer för omständigheterna. Hamas har förstått detta och lägger all kraft på att resa världen runt och skapa opinion för sin sak. Här i Sverige verkar deras frön falla i god jord och man kan allt oftare se ledande politiker från vänsterblocket tala på demonstrationer runt om i Sverige, flankerade av inte bara röda fanor utan också allt ifrån Hamas- och Hizbollahflaggor.

För Hamas som hittills har haft det bästa propagandamaskineriet är en lång konflikt, hur konstigt det än må låta, något positivt. Men för Israel är betydelsen av en lång konflikt den motsatta, för varje dag som går förlorar de mer och mer av sitt stöd. Israel börjar nu inse vikten av att få omvärldens godkännande genom att vinna propagandakriget. Men om Israel nu så gärna vill förhindra alla civila offer, varför förekommer det ändå? För det första kan man inte tillräckligt understryka att Hamas systematiskt använder civila och eventuella Fatha-sympatisörer som mänskliga sköldar. För det andra förekommer det tyvärr alltid civila offer under ett krig, och Gaza är synnerligen tätbefolkat.

Vad kan vi då i Sverige göra för freden? För det första så påverkar man inte bäst genom att skrika slagord och vifta med plakat, vilket somliga tycks tro. Jag tror att demonstrationerna, både de så kallade fredsdemonstrationerna och de för Israels rätt att försvara sig, tyvärr har bidragit till att fördjupa och cementera konflikten. För mig som borgerlig var och är det en självklarhet att denna sorts frågor bäst hanteras genom professionellt arbete på plats, riktat bistånd, medling samt sist men inte minst en utomstående fredsframtvingande trupp på plats. Vi vanliga människor drar bäst vårt stå till stacken genom att skänka pengar till en politiskt obunden hjälporganisation eller att mana till lugn och förlåtelse, så inte konfliktens offer blir fler genom våldsdåd även i Sverige.

Vänsterblocket påstår ibland att vi borgerliga inte skulle bry oss om att palestinska liv släcks. Nej, vi bryr oss inte det minsta om vilken folkgrupp de mördade tillhör, det väsentliga i sammanhanget är att människor dör för att fanatiker och terrorister tillåts sätta agendan. Och jag beklagar djupt att den mest konstruktiva lösning som vänsterblocket presenterar är att välja sida och piska upp anti-judiska stämningar. Jag tror att det är dags för vänsterblocket att byta ut det objektiv de inhandlade 1968 och skaffa ett modernare objektiv, för världen är inte målad i svart/vitt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s