Behöver vi ett regionbibliotek

Efter att ha delat ut valkuvert i Halltorp, Hossmo och Dörby till kl 03.00 natten innan så är jag inte jätte pigg, efter middag och kaffe börjar man dock känna sig som en människa igen. Sitter just nu på mitt första möte med regionförbundet. Det är en mängd intressanta förslag och det verkar ganska smart att samordna och samarbeta mellan Smålands kommuner och Blekinge. En sak som dock är mindre bra är den klåfingrighet som verkar finnas här. Man ser ett problem eller får presenterat förslag på ett projekt och instinktivt verkar alla vara positiva utan att fråga sig själv: är det här nått som Vi egentligen borde arbete med.

Ett exempel på en fråga där jag känner mig lite tveksam är frågan om uppförandet av ett Regionbibliotek i Småland/Blekinge. Min instinktiva tanke är att detta riskerar att dränera besökare och framförallt kapital från våra lokala bibliotek, i synnerhet dem på landsbygden. Vi har i dagsläget ett problem med neddragningar och besparingskrav på vår kultursektor.

Min spontana tanke är att om vi i kommunerna betalar pengar till regionförbundet och dem i sin tur ämnar investera delar av dessa pengar i bibliotek, så är en satsning på de små lokala nu etablerade biblioteken att föredra framför skapandet av ett artificiellt Småländskt regionbibliotek.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s