Vårdnadsbidraget – Budget 2009(5)

En sak Vänstermajoriteten inte helt oväntat har angripit alliansens budget för är närvaron av valfrihet inom barnomsorgen. Vi Kristdemokrater har länge drivit på för införandet av ett vårdnadsbidrag för barn mellan 1-3 för att öka möjligheten för föräldrar att få mer tid hemma med sina barn. På grund av det ekonomiska läget har vi nu lagt fram ett finansierat förslag på ett vårdnadsbidrag för barn mellan 1-2 år, från 1/7 2010.

För att inte krångla till saker och ting eller ge bilden av att vi tar pengar ifrån omsorgen har vi valt att lägga detta på kommunstyrelsen. Men låt oss titta på verkligheten lite innan vi köper socialisternas retoriska argument om att vårdnadsbidraget dränerar pengar ifrån barnomsorgen.

Riksdagens utredningstjänst (RUT) har räknat på hur mycket en plats i barnomsorgen kostar.
Den visar att snittet för en dagisplats efter att maxtaxan räknats bort är 144 000 kronor. För att en familj ska betala in skatt som täcker det krävs en inkomst på drygt 355 000 kronor vardera för ett barn, och drygt 710 000 kronor vardera för två barn.

När subventionen till en förskoleplats ligger på ca 12 000 kronor i månaden borde vårdnadsbidraget knappast kunna anses ta pengar ifrån den kommunala barnomsorgen. Det logiska vore snarare att bidraget skulle ligga på 6 000 kronor, dvs hälften av den summan som läggs på en plats inom förskolan. Men detta är något som tyvärr måste skjutas på framtiden.

Värt att notera är att Sverigedemokraterna som alltid försöker framställa sig själv som ett familjevänligt parti och påstår sig stå för valfrihet i barnomsorgen valde att avstå från att rösta i frågan om vårdnadsbidragets införande. Kanske något att fundera över alla ni som tror att Sverigedemokraterna skulle vara ett familjevänligtparti som vill flytta makten åter till familjerna.

Annonser

2 reaktioner på ”Vårdnadsbidraget – Budget 2009(5)

 1. SD inte bara ”försöker framställa sig som” ett familjevänligt parti utan ÄR faktiskt det till skillnad från ditt eget, Christopher Dywik, och alla andra riksdagspartier, som vurmar för islam, mångkultur, massinvandring och hbt och förnekar att svensk kultur ens finns (!).

  Det är faktiskt riktigt pinsamt att du börjar angripa SD på detta sätt. Ditt parti hade inte ens kommit in i Europaparlamentet om ni inte hade satt dit Alf Svensson på valsedeln. Ni har svikit alla era gamla ideal.

  Jag har inte koll på varför just SD Kalmar röstade nej till vårdnadsbidraget, och du skriver ju inte heller om någon av SD:s två representanter hade ett inlägg om det, men det kan ju bero på det mycket kärva ekonomiska läget eller dålig synkronisering. Den som läser Thoralf Alfssons blogg, SD-ledamot i Kalmar KF, vet ju var han står i frågan.

  • Hej Anders och tack för din kommentar.

   För det första så handlar mitt inlägg om vårdnadsbidraget, något som SD ofta brukar påstå att man är positiva till, därför tycker jag faktiskt att det är oerhört konstigt att man inte ens tar ställning i frågan. SD i Kalmar presenterade ingen egen budget, man stödde inget annat partis budget och man la ner sina röster i varenda fråga. Vad är det för någon mening med att ha dem i fullmäktige?

   Jag har full förståelse för att man inte lägger en egen budget då det inte är världens enklaste sak, jag har till och med förståelse för att man inte vill stödja någon av partiernas budget i sin helhet. Men nog borde man kunna förväntas att i alla fall symboliskt rösta för sånt som man är för?

   Slutligen håller med dig fullständigt i din analys om att vi inte hade behållit vår plats i Europaparlamentet om vi inte hade haft en stark och sund kandidat som Alf Svensson på listan, men nu hade vi det och gjorde det.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s