Låt inte midsommarfirandet bli en ursäkt för superi

Ett hav utav blå-gula flaggor på Skansen

Ett hav utav blå-gula flaggor på Skansen 2008

Förra året besökte jag Skansen för att fira nationaldagen tillsammans med kungafamiljen och mängder av barnfamiljer. Publikhavet framför scenen där en barnkör sjöng Den blomstertid nu kommer, Arméns musikkår spelade och Sven-Bertil Taube sjöng var fyllt med tusentals blå-gula flaggor. Sedan dess har jag funderat över hur konstigt det är, att det i Sverige är tabubelagt att uttrycka något så naturligt som stolthet över sitt land, vår historia och dess kultur. Rädslan att bli kallad fula ord och bli stämplad som det ena eller det andra har under lång tid kväst ett berättigat firande.

Ibland hävdas det att anledningen till att vi inte firar så glatt som t ex norrmännen beror på att vi aldrig blev indragna i andra världskriget eller att det beror på att nynazisterna har tagit vår flagga och våra historiska symboler. Jag håller inte med om någotdera, ockupationen av Norge ledde till en starkare vi-känsla, men vid denna tid fanns det även i Sverige en stor enighet, som bland annat manifesterades kring konungen Gustaf V. Vad gäller vår flagga och historiska symboler så kan snarare 68-vänstern beskyllas för att ha gett nazisterna denna ensamrätt, för någon inflytelserik nazistisk rörelse fanns aldrig i Sverige, till skillnad ifrån Norge.

barn med flagga

Kränkande?

Vi lever i en tid då det är tabu att sjunga nationalsången och Den blomstertid nu kommer på skolavslutningarna, för att DO och vissa rektorer anser att det skulle vara kränkande för invandrare. En konsekvens av detta är att det idag finns partier som hävdar att den svenska kulturen är hotad av invandringen, vilket inte kunde vara mer felaktigt. Problemet ligger snarare i politiker som likt Mona Sahlin (S) anser att våra traditioner som t.ex. midsommar är löjliga och inte ser något som helst värde i att bevara vår kultur för att de helt sonika anser att vi inte har någon kultur, identitet och historia som binder ihop oss. Nu är det är givetvis inte som Sahlin säger. I Sverige har vi oerhört mycket att vara stolta över. Vi har lyckats lösa alla politiska konflikter utan att dra in landet i krig under de senaste 200 åren. Vi har yttrande-, religions- och pressfrihet samt likhet inför lagen. Vi var först i världen att förbjuda barnaga och först att erkänna teckenspråket. Det är något att vara stolta över! I Sverige finns både en kultur, en historia, seder och traditioner som håller oss samman. Givetvis har vår kultur, liksom alla andra kulturer, successivt utvecklats och berikats genom inflytande utifrån, men likväl finns det en svensk kultur. Vi tänker inte på den men den finns med oss dagligen i alltifrån vad vi äter, när vi ska vara lediga från jobbet till vad vi uppfattar som rätt och fel. Det är viktigt för ett land att ha starka traditioner då de kan utgöra en sammanhållande länk bortom meningsskiljaktigheter, partisympatier och samhällsklass, om de är tillräckligt starka. Människan är och förblir en andlig varelse med andra behov än bara materiella ting. Starka traditioner bryter ner murar och bygger en stark samhällsgemenskap för alla Sveriges medborgare.

I en sådan tid som vi nu lever i krävs det en renässans för tradition och gemenskap. En sådan skapas inte genom luddiga tal av politiker eller genom politiska beslut, det är inte politikers ansvar att lösa allt för invånarna. Vi får inte ignorera vårt eget ansvar i att slå vakt om våra traditioner, vår historia, och vårt kulturarv. Låt oss inte – vilket har skett under senare år – tillåta att denna anrika tradition, midsommarfirandet, förminskas till att endast bli ännu en ursäkt för superi. Sverige behöver i sanning en kulturell renässans, tillsammans kan vi starta den nu när midsommar kommer.

(Publicerad i Barometern 19/06/2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s