Picknick och födelsedagsfirande på Solliden

Välkommen till Solliden

Den 14 juli besökte jag tillsammans med min fullmäktige-kollega Karin Ekelund (M) och Fredrik Sjömar, vice ordförande för KDU i Kalmar län, Solliden för att gratulera Kronprinsessan på hennes födelsedag. Detta var givetvis ingen officiell partiaktivitet på något sätt men lik väl ser jag det som en självklarhet för mig som kristdemokrat att vara där och gratulera hennes kungliga höghet Kronpissessan Victoria.

Besökare

Besökare anländer till Solliden, Fredrik Sjömar till höger

Folket har samlats på Solliden för att gratulera sin kronprinsessa

Folket har samlats på Solliden för att fira sin kronprinsessa

På vilket sätt skulle det vara en självklarhet tänker säkert någon? Även om jag ogärna använder andra epitet för att beskriva vår politik så går det inte att komma ifrån att Kristdemokraterna startades som en kulturkonservativ motpol mot 68-vänsterns kulturradikala ångvält som hotade att ödelägga allt gott som byggts upp i Sverige under 1000 år. Med kulturkonservativ menar jag att vi kristdemokrater vill slå vakt om vårt lands andliga och materiella kulturarv och vi ser att vi har ett ansvar att vårda, bevara och föra vidare detta arv till våra barn och kommande generationer. Detta är en del i kristdemokratins ideologiska grundpelare som kallas förvaltarskapstanken.

Det diskuteras ibland på liberala och socialistiska ledarsidor om huruvida Kristdemokraterna behövs eller ej, Peter Akinder på Östra Småland har bland annat kallat oss politikens blindtarm. Ibland kan jag förstå att folk funderar på dessa saker, allt jämt som det oerhört viktiga allianssamarbetet fortgår så framstår det tyvärr ibland som att inget skiljer allianspartierna åt. Jag kommer att göra mitt bästa för att fram till och med nästa val vara så tydlig som möjligt för att på så sätt belysa alla de punkter som gör Kristdemokratin unik och kanske till och med till Sveriges viktigaste rörelse, om den får en puff år rätt håll. Låt oss nu se på en sån för mig självkar sak som monarkin. När jag hade lagt upp några bilder ifrån Victoriadagen så började folk kommentera dessaa. De flesta var uteslutande positiva, men från folkpartistiskt håll kom även några mindre positiva (om än lite på skoj). Här följer några exempel:

Joakim Oldmark (KD)
– Skönt att någon har möjlighet att göra det enda rätta när Kronprinsessan har födelsedag. Bra jobbat Dywik.

Sebastian Hallén (FP)
– Och du som har jobbat i en republikansk valkampanj;)

Pierre Edström (FP)
– För min del är det ett omodernt statsskick.

Samuel Bothén (KD)
– Hehe nja principiellt emot men som den konservative kille som jag e vill jag ju inte avskaffa en traditionsfylld och fullt fungerande ämbete, som liberaler och annat löst folk med samhällsomstörtande tendenser…

Pierre Edström (FP)
– Ja i det fallet kanske jag kan kallas samhällsomstörtande. Vare sig kungahus eller landshövding har enligt min åsikt något egentligt berättigande utan är kvarlevor från tider då samhället styrdes på ett helt annat sätt.

Så, visst finns det skillnader mellan Allianspartierna och visst anser jag liberalismen på vissa punkter är både samhällsomstörtande och radikal och att Edström därför är helt fel ute. Men jag respekterar fortfarande hans åsikt, för att våra partier har fortfarande mycket gemensamt när det kommer till saker som vi båda vill åtgärda.

Avslutningsvis vill jag för tydlighetens skull understryka att jag inte lägger någon större vikt vid om vad som anses vara modernt, godtyckligt eller nått liknande just nu. Det som jag anser är väsentligt utifrån egen synvinkel är att de förändringarna som sker i samhället är i enlighet med våra seder, grundlagar och traditioner. Monarkin är en omistlig del av vårt svenska kulturarv, och jag vill göra vad jag kan för att en dag kunna lämna över detta arv till mina barn och kommande generationer.OrkesterKarinGräsmatta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s