Att föregå med gott exempel

Under KDU: s riksmöte under Kristi himmelfärdshelgen gästades vi av flera internationella gäster, en av dem var Davidi Hermelin ordförande för Likud´s ungdomsförbund. Efter Hermelins hälsningsanförande till riksmötet var jag framme och tackade honom för några passager i hans anförande som särskilt talade till mig. Dessa rader handlade om en princip som den Israeliska armén arbetar efter och som jag personligen anser vore självklar att även den svenska försvarsmakten skulle följa (och varför inte också den Kristdemokratiska rörelsen). Denna princip handlade om det som i Sverige är allmänt känt som den gyllene regeln och manifesterades i en princip om att de israeliska officerarna alltid själva gör vad de förväntar sig att sina underordnade gör. Detta manifesterades bland annat att de styrande officerarna inte dirigerar sina soldater från ett huvudkvarter långt ifrån oroligheterna, utan direkt ifrån fronten.

Davidi Hermelin

Davidi Hermelin Ordförande för Young Likud talar om att föregå med gott exempel

Under riksmötet behandlades en motion som berörde ämnet, denna handlade bland annat om det bör anses vara ett minimikrav för att kvalificera sig för att bli att försvarsminister att själv ha genomgått sin värnplikt, och därmed i händelse av krig själv vara beredd att göra vad man förväntar sig av sina underlydande. Jag hade satt upp mig på talarlistan för att förklara min ståndpunkt i frågan, men oturligt nog finns det inte nog med tid så mitt anförande i denna fråga uteblev. Om jag hade fått chansen hade jag inlett min argumentation genom att hänvisa till den svenska flottans riksamiral 1676, Lorenz Creuz. Creuz var lojal till den sidan i svensk politik som just då hade kungens gunst, han var oerhört skicklig när det kom till frågor som gällde gruvindustrin och ekonomi, därför fick han jobbet. Han besatte dock varken kunskap eller erfarenhet kring fartyg och saknade totalt militär erfarenhet eller utbildning. Creuz brist på egen erfarenhet ledde fram till dåliga beslut som gjorde att stormaktstidens största skepp regalskeppet Kronan, sjönk.

Jag anser att vi har ett ansvar gentemot våra barn och kommande generationer att lära oss av våra förfäders misstag, inte göra om dem. När den gyllene regeln appliceras på politiken bör utfallet vara att vi som pysslar med politik inte bara försöker föregå med gott utan också att vi inte ser ner på vanligt folk och deras yrken. Detta gäller oavsett om dem som arbetar inom vården, skolan, polisen eller försvarsmakten. Jag ser det som en självklarhet att den högst ansvarige för verksamheten själv kan tänka sig att göra vad han förväntar att sina underlydande ska göra. Att som chef vägra genomgå den grundutbildning som ens underlydande har genomgått sänder trots allt ut signalen att man ser ner på sina underlydande och deras arbetsuppgifter. Det är därför högst rimligt att anse att det bör vara minst minimikrav att den högst ansvarige, om inte har erfarenhet som officer så åtminstone ha genomgått militär grundutbildning. En princip om att man skall ha utbildning och erfarenhet ifrån det man är chef över är kanske inte alltid genomförbar inom alla sektorer. Men med tanke på försvarsmaktens särställning, borde denna princip i vart fall vara rimlig just kring försvaret.

Låt oss lära oss av våra historiska misstag. Den gyllene regeln är troligtvis en av vår kulturs mest grundläggande principer och lär oss att vi skall göra mot andra vad vi vill att dem skall göra mot oss. För mig är detta en självklarhet som jag har burit med mig hela mitt liv, låt denna princip råda bland vårt lands styrande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s