Därför besökte jag inte Kalmar konstmuseum i sommar

Den 13 juni besökte Anna Odell Kalmar för att presentera sitt ”konstverk”. Jag jobbade den dagen och fick istället nöja mig med att skriva ett inlägg om det hela. Detta inlägg snappades sedan kul nog upp av både vänsterbloggen Alliansfritt Sverige och satirbloggen Badlands Hyena.Tack för publiciteten.

I skrivande stund har då slutligen rättegången mot Anna Odell inletts. Hon står anklagad för bland annat falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande. Med nämnda åtalspunkter i åtanke bestämde jag mig för att, trots att jag via ett av mina politiska uppdrag får gå in gratis på konstmuseumet, att inte besöka hennes utställning. För oavsett om jag hade betalt eller ej så hade jag genom mitt besök blivit en del av utställningens besöksstatistisk och därmed bidragit till att ge henne och konstfack ett erkännande för sina högst tvivelaktiga ”konstprojekt”.

Inga mer skattepengar till KonstfackOavsett om Anna Odell blir dömd eller ej så kommer jag även i fortsättningen hävda att det hon gjorde var fel. Hennes och konstfacks agerande i detta och andra fall där brottsliga handlingar förekommit gör att jag inte ser någon annan utväg än att det statliga stödet till konstfack måste strypas, tills dess att de upphör att uppmuntra till brottsliga handlingar. Vill en konstnär bryta mot lagen i sin konstutövning så har denne givetvis friheten att göra så men då måste denne givetvis också ta konsekvenserna för detta. Jag tror att en majoritet av Kalmars befolkning håller med mig i att våra surt förvärvade pengar, som vi via skattesedeln betalar till Konstfack, varken ska gå till skadegörelse av tunnelbanevagnar eller allmän uppmuntran av att bryta mot Sveriges lagar.

Själva problemet med just Anna Odells ”konstprojekt” är två ting. För det första det faktum att hon ”skriker varg” och därmed riskerar att inte bara drar tid och pengar från verkligt behövande, utan riskerar också att bidra till att människor som verkligen behöver hjälp inte blir tagna på allvar i än högre utsträckning än idag. Hur många föräldrar har till exempel inte förklarat för sina barn att man aldrig får ring SOS om det inte är på riktigt eller låtsas att man håller på att drunkna om så inte är fallet. Detta är uppenbarligen inget som Odell har hört och tagit till sig. För det andra måste man ställa sig frågan om vad som helst kan kallas konst. Var det konst när Folkfronten kastade Toblerone på Mona Sahlin på första maj? Var det konst när en man kastade en tårta på kungen? Var det konst när en ”reporter” sprutade vatten på statsministern (men som lika väl hade kunnat vara syra). Var det konst när några ungar här i Kalmar busringde in ett bombhot härom året? Enligt Odells ”moderna”, kulturradikala och godtyckliga tolkning av vad som är konst så är ju nämligen allt som man vill konst. Vilket följdaktningen leder till att inget är konst. För när det kommer till krita, varför skall vi betala miljoner till en konstutbildning om allt redan är konst?

Jag ser det som tämligen pinsamt att en av de sakerna som i semestertider skulle sätta Kalmar på kartan, var att vårt konstmuseum gav Odell en plattform och på så sätt legitimerade hennes handlingar (som att vårt museum i sig inte är kontroversiellt). Slutligen vill jag rekommendera er att läsa artikeln där David Eberhard, psykiatrikern tillika överläkare på S:t Görans psykakut i Stockholm, skriver om Odell och hennes ”konstprojekt”. En annan artikel som jag verkligen kan rekommendera är en som KDU:s förbundsordförande Charlie Weimers skrev om Odell och Konstfack, håll tillgodo.

Annonser

2 reaktioner på ”Därför besökte jag inte Kalmar konstmuseum i sommar

    • Detta är nu åtgärdat, inte för att jag på något sätt inte skulle påstå att det som skrivs på sidan gör det ur ett socialistiskt perspektiv, utan helt enkelt för att vara snäll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s