Stå upp för en kyrka fri från partipolitik

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har i artiklar uppmanat väljare att rösta i kyrkovalet och att rösta för en öppen folkkyrka. Ifrån oss Kristdemokrater har det varit tyst av den enkla anledningen att vi inte ställer upp i kyrkovalet. Vi Kristdemokrater kämpar likt (S) och (V) för en öppen folkkyrka men vi skiljer oss på en mycket viktig punkt. Vi anser att kyrkan bara kan växa sig stark genom att vi politiker upphör att försöka styra den. De som är aktiva i Svenska kyrkan ska, likt i andra församlingar, själva få bestämma över sin verksamhet.

Svenska kyrkan har genom sin nästan tusenåriga närvaro i Sverige utgjort stommen för vårt kulturarv och är därför en viktig och naturlig del av svenska folkets liv. Svenska kyrkan är inte bara bärare av detta arv på ett traditionsmässigt och andligt plan, utan är även de som förvaltar och vårdar den största delen av Sveriges materiella kulturarv, i form av byggnader och kläder. Vi anser att vi bästa förvaltar detta gemensamma arv genom att ge kyrkorna goda förutsättningar att verka och utvecklas i frihet ifrån stat och klåfingriga politiker som försöker styra den. En stark folkkyrka kan endast skapas genom att de som är aktiva i Svenska kyrkan, likt i andra församlingar, själva få bestämma över sin verksamhet.

När Svenska kyrkan den 20 september går till val finns det flera olika nomineringsgrupper att rösta på. Kristdemokraterna är inte en valbar nomineringsgrupp och vi kommer inte heller uppmana er att rösta på någon specifik grupp, eftersom vi pysslar med politik och inte teologi. Men vi tror på en kyrka som är skiljd ifrån staten och vi vill därför uppmana väljare och sympatisörer att inte rösta på de politiska partierna som ställer upp i Kyrkovalet, utan istället välja någon av de opolitiska grupperingarna som till exempel Frimodig kyrka, POSK eller någon av de många lokala listorna.

Kristdemokraterna i Kalmar kommun
Genom Christopher Dywik – Vice Ordförande

Annonser

En reaktion på ”Stå upp för en kyrka fri från partipolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s