Kyrkan skall präglas av idealism

GÄSTSKRIBENT|Fredrik Sjömar – POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan)
Då Kalmars tidningar ej har tagit in Fredrik Sjömars artikel nu innan valet till Svenska kyrkans beslutande organ så upplåter jag helt enkelt plats till Fredriks artikel här på min blogg.

”Hur kan det överhuvudtaget komma sig att icke- konfessionella partier ställer upp till val i ett kristet samfund. Jag tror ärligt talat inte att det har med engagemang om kyrkan att göra, jag tror det har att göra med en önskan om att kontrollera kyrkan.”

Den 20 september är det val till kyrkans olika beslutande organ. På lokal nivå till de olika församlingarna i Kalmar Stad, samt till Kalmar Kyrkliga samfällighet, finns tre alternativ. De två partipolitiska alternativen Borgerlig Samling (FP,M,C) och Socialdemokraterna, samt det partipolitiskt obundna POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan). Det är representanter från dessa tre nomineringsgrupper som kommer att styra över kyrkan i Kalmar under de närmaste fyra åren. Men vad vill egentligen kandidaterna, och vad är anledningen till att de ställer upp?

Jag ställer upp för POSK därför att jag vill bryta partipolitiseringen av Svenska Kyrkan, och därför att jag har ett ärligt engagemang och omtanke om kyrkan. Jag vill vara en ung och orädd röst för en fri kyrka i Kalmar och i min församling St: Johannes. Jag vill arbeta för en kyrka som inte låter sig styras av partipolitiska hänsynstaganden, något som tyvärr blir fallet om det är de politiska partierna som styr. Hur kan det överhuvudtaget komma sig att icke- konfessionella partier ställer upp till val i ett kristet samfund. Jag tror ärligt talat inte att det har med engagemang om kyrkan att göra, jag tror det har att göra med en önskan om att kontrollera kyrkan. Missförstå mig inte, även inom de politiska partierna finns det personer med ett ärligt engagemang för kyrkan. Jag har ingenting emot att politiker engagerar sig inom kyrkan, om de har ett engagemang och en omtanke om kyrkan. Men de politiska partierna borde inse att kyrkan numera är skild från staten.

Självklart är det så att mitt engagemang inte enbart grundar sig på motstånd mot partipolitiseringen av kyrkan, jag har också en egen vision över hur jag vill att kyrkan i Kalmar och St: Johannes församling skall utvecklas. Jag vill att kyrkan skall utvecklas med respekt för sin tradition. Kyrkan har en tusenårig historia och ett arv att förvalta, detta är något vi skall vara ödmjuka inför och inte kasta bort. Bevarandet av gamla kyrkobyggnader är en del av detta. En av den kristna kyrkans huvuduppgifter är omtanken om de svaga och de som behöver stöd. Jag vill därför ge diakonin en framskjuten plats. Jag vill också arbeta för att kyrkan blir bättre på att erbjuda en plats för ungdomar även efter konfirmationen, för att man på så sätt inte ska tappa kontakten med dem. Oerhört viktigt är också att mötet med nya människor alltid präglas av en öppen famn. Jag vill också att kyrkan skall präglas av idealism. Jag ser ingen anledning till att vanliga ledamöter i kyrkoråd och samfällda kyrkofullmäktige skall ha något arvode, särskilt inte nu när kyrkans ekonomi är ansträngd. Styrelseledamöter i de flesta föreningar har inget betalt, så varför skall de ha det i kyrkan. Mitt eget eventuella arvode kommer jag att skänka till välgörenhet.

Jag tror det är oerhört viktigt att förtroendevalda känner till den praktiska verksamheten. Och den praktiska verksamheten lär man sig inte genom ett styrelserum, utan man måste besöka den. Jag finns med under gudstjänsterna. Jag finns med under kyrkkaffet. Jag känner den praktiska verksamheten. På grund av att dessa är så viktiga frågor så vill jag ställa dem direkt till förstanamnen för Borgerlig Samling respektive Socialdemokraterna i St: Johannes församling, Göran Häggfors och Gösta Fransèn. Finns ni med under gudstjänsterna? Finns ni med under kyrkkaffet? Känner ni den praktiska verksamheten? Om inte, hur tänker ni i så fall se till att göra detta?Fredrik Sjömar

Fredrik Sjömar
Kandiderar för POSK till St: Johannes församling och Kalmar Kyrkliga Samfällighet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s