O Finland, trohets hem!

Oravais

Bild: Oravais historiska förening

Igår var det 200 år sedan Sverige miste Finland. I Expressen skrev nån liten kulturradikal en helsidesartikel med titeln Förlora Finland det bästa som hänt oss. Jag måste faktiskt erkänna att jag inte orkade läsa mer än ingressen, sen slängde jag ifrån mig tidningen och gick ut i den vackra svenska naturen.  Jag tycker att det var synd att Sverige genom feghet förlorade Finland för 200 år sedan. Jag tyckte också att det var synd att Sverige på grund av feghet inte hjälpte vårt brödrafolk när Ryssland attackerade dem. Jag är dock stolt över alla de svenskar, inklusive den svenska kronprinsen som med risk för sina egna liv tog ställning mot den kommunistiska aggressionen och kämpade frivilligt för sina medmänniskors rätt till frihet och västerländsk kultur. Att förlora Finland var inte det bästa som hänt Sverige men 68-vänsterns politiserade historieskrivning var däremot det värsta.

Det är synd att Sveriges tidningsvärld och samhällslivet i stort fortfarande präglas av en gammal politisera bild om att allt var dåligt förr och nederlag och pinsamheter skall betecknas som något positivt. Allt var givetvis inte heller gott men man får ta det onda med det goda. Faktum är att om man jämför förhållandena i Sverige med resten av Europa så var vi ett tämligen civiliserat och modernt samhälle. Hur som helst, jag hade knappast valt att skriva något på ämnet om inte Expressens tråkiga artikel inte sporrat mig. Just av denna anledning väljer jag att som ett tidsdokument publicera ett valt utdrag ur Esaias Tegnérs dikt Svea som handlar om just förlusten av Finland.

vapen”O Finland, trohets hem! O borg som Ehrensvärd byggt!
Nyss likt en blodig sköld från statens hjärta ryckt!
E tron står upp ur kärr vi knappast vetat,
och kungar böja knä där hjordar betat.
Färväl du svears värn, färväl, du hjältars land!
Se, bottnens bölja för vår gråt intill din starnd –
Välan, en högre makt nationers öde väger.
Gråt Svea, vad du mist; men skydda vad du äger.”

Annonser

En reaktion på ”O Finland, trohets hem!

  1. Mycket vackert, mycket tragiskt!

    Som kuriosa kan nämnas att dikten Svea och andra dikter av Tegnér översattes och utgavs på turkiska av den oförliknelige Heimdalordföranden Johannes Kolmodin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s