Partipolitikens värsta sidor – nu också i kyrkovalet

I dagarna har debatten inför valet till svenska kyrkans beslutande organ trappats upp rejält genom att Jonas Hellberg (s) har tagit med sig partipolitikens värsta sidor till kyrkan. Istället för ödmjukhet och en hög intellektuell nivå som borde känneteckna diskussionen inom kyrkan så har han hängett sig åt personangrepp, smutskastning och till och med försök att belägga omtyckta präster och icke-partipolitiska motståndare med munkavel.

Länge trodde jag att Hellberg (S) bara slängt ur sig det hela i ett svagt ögonblick och eftersom jag vet att alla är ofullkomliga blundade jag för hans angrepp på yttrandefriheten. Men efter att Hellberg (S) nu i flera artiklar har upprepat sina radikala åsikter så kan jag inte tiga. För egentligen är det hela ganska obehagligt när en ledande företrädare för Socialdemokraterna vill inskränka yttrandefriheten så att varken kommunala tjänstemän eller de som har haft prästkallet skall få yttra sig i trosfrågor och andra frågor som rör kyrkans utveckling. Tittar man dessutom på det som Hellberg (S) har sagt så står det ganska snabbt klart att Hellberg verkar ha missat två mycket viktiga saker. För det första är det felaktigt att hävda att präster ”bara” är tjänstemän. En prästs jobb som själavårdare handlar inte bara om att döpa, viga och begrava människor utan också med sin teologiska bildning vara en församlings herde. För det andra så jobbar tjänstemän inte bara med att bereda frågor till politiker, de kan också vara lärare, förskollärare och så vidare, det finns mängder av olika sorters tjänstemän inom den kommunala sektorn. Alla människor i Sverige har en lagstadgad rätt, att engagera sig för att skapa ett bättre samhälle. Yttrandefrihet innebär att också de som inte tycker som oss själva får yttra sig till och med människor – som likt Hellberg – vill inskränka andra människors demokratiska rätt att yttra sig.

Låt inte Hellberg(S) och hans gelikar dra in partipolitiken i kyrkan, rösta partipolitiskt obundet den 20 september.

Christopher Dywik

Kristdemokrat och medlem i Svenska kyrkan

En reaktion på ”Partipolitikens värsta sidor – nu också i kyrkovalet

  1. Tack för ett viktigt inlägg. För varje dag som som går mår jag ber mer och mer illa varje gång en ”kyrko”-politiker uttalar sig om detta val.

    De är så patetiskt att de hävdar att det är deras egna frågor som styr dem. Det är partipiskan och ingenting annat. Det är bara att jämföra partipolitiken med kyrkopolitiken för att se att de är väldigt lika varandra.

    Ju mer till vänster man går bland partipolitiken, ju mer vill deras representanter plocka sönder kyrkan. (kommunistländer någon?)

    På söndag kommer jag att lägga min röst på Frimodig Kyrka och hoppas många andra också kommer att göra detta. Vill vi ha någon kyrka kvar är det dags att rösta på några som vill ha kvar kyrkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s