Konstigt argumenterande av Hellberg

Förra veckan presenterades valresultatet från kyrkovalet och som ett brev på posten så gick Jonas Hellberg (S) ut och skyllde valresultatet och det låga valdeltagandet på komministern Gustav Björk och biskopen Sven Thidevall i Växjö stift. Varför? Jo för att Björk hade haft fräckheten att påstå att Svenska kyrkan, likt alla andra församlingar, borde styras av dem som är aktiva där. Thidevall får en släng av sleven för att han inte agerade mot Björks grundlagsskyddade rätt att uttala sig

Det var i Kalmar domkyrkoförsamling, där Hellberg (S) själv kandiderade, som Kalmar kommuns lägsta valdeltagande noterades. Socialdemokraternas valresultat var inte heller särskilt högt där så visst kan jag förstå hans besvikelse och irritation. Frågan man dock borde ställa sig är om inte Hellberg (S) själv genom sina utspel om att präster och vissa icke-partipolitiska motståndare skulle förses med munkavel, likaväl kan ha varit en bidragande orsak till ett lågt valresultat och deltagande? Måhända ville många Socialdemokratiska väljare värna yttrandefrihet och freda kyrkan ifrån partipolitikens värsta sidor med personangrepp och smutskastning. Hans uttalanden ansågs trots allt så pass extrema att till och med Vänstern i Svenska kyrkan gick ut och tog avstånd ifrån dem, all heder till dem.

Hur trivialt det än må låta så är det egentligen ganska obehagligt när en ledande företrädare, oavsett parti, vill inskränka yttrandefriheten. Givetvis skall kommunala tjänstemän få engagera sig politiskt lika väl som präster skall få yttra sig i trosfrågor och andra frågor som rör kyrkans utveckling, allt annat vore läskigt. Tittar man dessutom på det som Hellberg (S) har sagt så står det ganska snabbt klart att Hellberg verkar inneha en viss okunskap om en prästs arbetsuppgifter. Det är nämligen rent felaktigt att hävda att präster ”bara” är tjänstemän. En prästs jobb som själavårdare handlar inte bara om att döpa, viga och begrava människor utan också att med sin tro och teologiska utbildning vara en församlings herde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s