Ska Torsås inför euron?

För några dagars sedan uppmärksammade Östran att kommunstyrelsen i Torsås föreslår att motionen om att göra kommunen till en sk. eurokommun skall bifallas. Detta innebär enligt motionärerna att euron ska införs parallellt med kronan där det är praktiskt möjligt såsom hotell, restauranger, butiker, taxibilar och bankomater. För servicebranschen kan detta säkert vara positivt sommartid när turister ifrån euroländer börjar strömma in, men allt som oftast kan de helt sonika betala med kort i enlighet med handelns önskemål, och då känns denna sorts beslut tämligen meningslösa. Tidningen uppmärksammar några av de negativa effekter som till exempel kostnaden för mindre företag att göra om sina system samt de valutaförluster som uppkommer när valutor ändrar värde.

Men det största problemet ligger enligt mig i det demokratiska underskottet. I Sverige har vi redan röstat om huruvida euron skall införas som valuta och 55,9 % röstade nej (Torsås 67,5 %). Att införa euron mot folkets uttryckliga önskan visar att man anser att folket röstade fel. Då bryr man sig inte om att demokrati per definition innebär att folket har rätt. Därför vore det mycket olyckligt om motionen skulle vinna bifall i kommunfullmäktige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s