Debattartikel i Barometern om verklighetens folk

I fredags hade jag en debattartikel publicerad i tidningen Barometern. I artikeln förklarar jag varför Görans Hägglunds tal och artiklar kring Verklighetens folk är viktiga samt försöker för Kalmartraktens befolkning förklara vad vi menar med det hela.

Tyvärr verkar det inte som om att Barometerns debattartiklar går att läsa på deras hemsida längre. Så för er som missat den så kan ni läsa den genom att klicka på den lilla bilden eller läsa den här nedan.

Framtiden heter tydlighet

Sympatisörer frågar mig ofta kritiskt hur jag ser på Kristdemokraternas framtid med tanke på att opinionssiffrorna under de senaste åren sakta men säkert har minskat. Vissa påstår att vårt i nuläget låga stöd beror på att våra värderingar inte attraherar väljare. Men undersökningar visar att majoriteten av ungdomar tycker att familjen, traditioner och trygghet är viktigt – och fler ungdomar kallar sig idag för konservativa än socialister. Jag tror alltså inte det är där problemet ligger. Problemet är att vi själva inte har insett att vi av många har uppfattats som otydliga eller förbudsivrande.

I och med de svenska partiernas förändringar finns nu ett tomrum i svensk politik, ett tomrum som vi har en potential och ett ansvar att fylla. Idag finns en väljargrupp som existerar tvärs igenom den vanliga höger/vänsterskalan, de bryr sig inte så mycket om ideologi och politisk korrekthet utan mer om vad det program som presenteras kan uppnå.

Detta är verklighetens folk som Hägglund har pratat om, människor som konstant attackeras och läxas upp av vänsteretablissemanget för att de inte lever politiskt korrekt. Folk som av olika skäl har valt att inte dela föräldraförsäkringen 50/50 och som faktiskt tror att det är ett skämt när genuspedagoger vill ta bort jultomten och sandlådor för att de ”förstärker patriarkala strukturer”. Vanligt folk som inte riktigt förstår varför de skulle ha en nazistisk böjelse bara för att de gillar tavlor som föreställer något. De som inte tycker att det är ok att de ska behöva betala för att konstnärer ”i konstens namn” ska få klottra ner tunnelbanevagnar eller spelar psykiskt sjuka och gör våldsamt motstånd mot polisen. De religiösa i Sverige som ständigt får utstå att stämplas som både korkade och som inskränkta fanatiker. Alla dessa har länge känt sig politiskt hemlösa och suktat efter ett parti som säger nej till klåfingrighet, detaljstyrning, tillfälliga trender och som inte attraheras av trängseln i den socialliberala mittfåran. Hägglund har sedan sitt tal i Almedalen flera gånger bjudit in dessa hemlösa väljare. Genom tydlighet och en förmåga att prata så folk förstår har han uttalat att Kristdemokraternas uppgift är att utgöra en garant för sunt förnuft och folks rätt att få vara ifred. Denna tydlighet gillas givetvis inte av vänsteretablissemanget som så gott som dagligen, i ledarartiklar, på kultursidor, i TV och på bloggar, totalt havererar i sina försök att stämpla oss som populister, högerspöken och allehanda suspekta ting (det ena tossigare än det andra).

Just därför måste vi fortsätta på den inslagna vägen och fullt ut bli ett modernt värdeorienterat parti, likt de kontinentala kristdemokratiska partierna. Vår uppgift måste vara att peka på människors förmåga och rätt att själva kunna bestämma över sina liv. Vi måste våga backa tillbaka politiken så att den blir mindre styrande och mer stödjande. Vi ska ”förbjuda förbuden”. Orden måste givetvis backas upp av handling också på lokal nivå. I fullmäktige och nämnder måste vi konsekvent och tydligt markera att det goda samhällets fundament är det civila samhällets gemenskaper. Gemenskaper som inte i första hand behöver regleringar, bidrag och förbud utan som i första hand behöver ett erkännande. I andra hand behöver de utrymme. Och i tredje hand, men bara i tredje, behöver de stöd från den politiska sfären. Ett sådant stöd kan vara att vi ifrån politiskt håll ser till att vi får fler närpoliser i Kalmarområdet. Det är en viktig del i att skapa trygghet för medborgarna så att de vågar vistas ensamma på offentliga platser även kvällstid.

Men vi måste också våga tala om det faktum att människor också har andra behov än enbart materiella för att må bra, en gemensam värdegrund och starka traditioner leder till en starkare samhällsgemenskap och därmed till en äkta trygghet.

Christopher Dywik

Vice Ordförande för Kristdemokraterna i Kalmar

(Publicerad på Barometerns debattsida 6/11-2009)

Annonser

2 reaktioner på ”Debattartikel i Barometern om verklighetens folk

  1. Bra Dywik..

    Verkligheten folk visar, Traditioner tycks vara viktiga och samhällsviktiga,den du Linderborg erkänn det nu;)..

    Mvh Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s