Respekt, värdighet och mer pengar i plånboken

När man lyssnar på debatten kring pensionerna kan man inte låta bli att oroa sig för sina näras situation. Vi bryr oss om de våra och tycker givetvis att de är värda en rik och lycklig ålderdom. Vi har under senaste tiden talat med våra respektive far- och mormödrar om deras ekonomiska situation. De har alltid betytt mycket för oss, inte bara för alla lyckliga stunder de har givit oss och för den ovärderliga erfarenheten som de har fört vidare. Utan också för att det är en självklarhet för oss att de som har byggt upp vårt land förtjänar respekt, värdighet och en ekonomisk situation som gör att de kan leva – inte bara överleva. Därför är vi stolta över att våra partikamrater jobbar stenhårt i alliansregeringen för att driva på för skattesänkningar och förbättringar just för Sveriges pensionärer.

När man lyssnar på den allmänna debatten så kan man dock lätt få intrycket av att regeringen försämrat för pensionärerna. Detta kunde inte vara mer fel. Pensionerna har visserligen generellt sett sjunkit vilket är bedrövligt. Men detta beror inte på regeringen utan på att det pensionssystem som vi har i Sverige är beroende av en hög sysselsättning. Vi är just nu inne i en lågkonjunktur, vilket lett till en dipp av pensionerna. Nyckeln till högre pensioner är fler jobb och en stabil ekonomisk tillväxt. Men för att råda bot på pensionärernas nu oacceptabelt låga inkomster så har alliansregeringen genomfört den första aktiva reformen på 12 år med att syftet att förbättra det ekonomiskt för pensionärerna.

Höstbudgeten innehöll flera satsningar på våra äldre. Under 2009 sänktes skatten för pensionärerna men vi ger oss inte där, i år togs andra steget vilket motsvarar en sänk skatt på totalt 5,5 miljarder kronor. För en person med en pension på 20 000 kr/mån kom ett extra tillskott på 279 kr/mån. Men det största tillskottet ges givetvis till dem som har allra minst, till en person med en pension på 7 000 kr/mån kommer ett tillskott på 347 kr/mån. Förutom satsningar som går direkt ned i fickan hos pensionärerna vill regeringen också förbättra äldreomsorgen runt om i landet genom det extra tillskott som regeringen skickat till kommuner och landsting för att bland annat förbättra omsorgen. I vårt land finns också äldre som är sjuka och inte längre klarar sig själva eller helt sonika inte vill leva ensamma, dessa har givetvis inte glömts bort och därför har regeringen infört ett särskilt investeringsstöd för byggande av särskilt boende eller trygghetsbostäder. Vi kristdemokrater fortsätter givetvis också att kämpa för en utökad rätt att själva få bestämma hur den egna vården skall utformas.

Vi fortsätter ta strid för äldre människors trygghet. Våra far- och mormödrar och Sveriges alla pensionärer förtjänar värdighet, respekt och mer pengar i plånboken.

Christopher Dywik
Vice Ordförande
för Kristdemokraterna i Kalmar kommun

Fredrik Sjömar
Vice Distriktsordförande för
KDU Kalmar län

(Publicerad i Barometern 30-01-2010)

Annonser

En reaktion på ”Respekt, värdighet och mer pengar i plånboken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s