Ett folkmord är ett folkmord

Mellan åren 1915-1923 förde Osmanska riket (nuvarande Turkiet) bort och mördade upp emot 2 miljoner kristna. Ett övergrepp som tömde dåvarande Osmanska riket på så gott som hela dess kristna befolkning. Tyvärr råder det i Sverige mer eller mindre total tystnad och okunskap kring detta.

Bristen på ett svenskt erkännande av folkmordet en skam och en fläck på vårt baner och signalerar att Sverige accepterar folkmord och etnisk rensning, om bara tillräckligt mycket vatten tillåts rinna under broarna. För att i framtiden kunna förhindra folkmord måste vi upphöra med omdefinieringar och trixande med ord.

För mig som Kristdemokrat är det en självklarhet att Sverige likt FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, internationella föreningen för folkmordsforskare och flertalet större länder ska erkänna folkmordet. Torsdag den 11 mars kommer Sveriges Riksdag ta ställning i frågan. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Kontakta era riksdagsledamöter och uppmana dem att rösta för ett erkännande av folkmordet på nästan 2 miljoner armenier, assyrier/syrianer/kaldéer samt pontiska och anatoliska greker.

Christopher Dywik
Kommunfullmäktigekandidat (KD)

(Publicerad i Barometern 6/3-2010)

Annonser

3 reaktioner på ”Ett folkmord är ett folkmord

 1. Staffan är uppenbarligen inte alls beläst i frågan, varken om folkmord i allmänhet men Folkmordet 1915 i synnerhet:

  1) Armeniska folkmordet anses, efter Förintelsen, som det mest forskade fallet av folkmord. Det har fått erkännande av majoriteten av forskare även om det finns de i relation fåtal som motsätter sig detta. Resolutionerna hos IAGS är talande i denna fråga: http://genocidescholars.org/resolutionsstatements.html

  2) Uppropet våren 2008 hade 60-tal världserkända forskare som skrev under och uppmanade att inte missbruka forskningen i politisk förnekelse av folkmord: http://detvarfolkmord.armenica.org/se.html

  3) Folkmordet 1915 har prövats ur folkrättsligt perspektiv och det av oberoende organ:

  Under 2002 gjordes det försök till en försoningsprocess mellan turkar och armenier då man tillsatte en kommission som skulle undersöka händelserna under första världskriget i osmanska Turkiet. Kommissionen som döptes till Turkish Armenian Reconciliation Commission, TARC bad en oberoende organisation, International Center for Transitional Justice, ICTJ, att pröva händelserna i enlighet med dagens FN-konvention om förebyggande och bestraffning av folkmord.

  The International Center for Transitional Justice utförde en oberoende analys, vars resultat publicerades i en artonsidig rapport. Rapporten summerades med följande slutsats: ”…händelserna, i deras helhet, kan därför sägas innehålla alla elementen för folkmordsbrott så som det anges i Konventionen och juridiska forskare så väl som historiker, politiker, journalister och andra skulle vara rättfärdigade att fortsätta att beskriva dem som sådant.”

  Analysen i dess helhet finns att läsas på http://www.ictj.org/images/content/7/5/759.pdf

  PS. Staffan, första gången ordet ”folkmord” användes var det av Hjalmar Branting 26 mars 1917 och inte under 1890-talet: ”Dokumenten säga klart ifrån, att här ej är tal om övergrepp av underordnande, utan det är frågan om ett organiserat och systematiskt folkmord, värre än vad vi någonsin sett maken till i Europa. Det har gällt att hela stora områdes befolkning, att massakrera dem, driva de överlevande i öknen under förhoppning att de ej skola uthärda utan att deras ben skola vittra i ökensanden. Detta folkmord står bland krigets alla ohyggligheter beträffande offrens antal och den systematiska vildheten i dess utförande utan motstycke. När vi läsa därom har det isat våra hjärtan, verkligen på allvar isat våra hjärtan”.

 2. Staffan du är uppenbarligen ingen folkrättsexpert. Jag citerar motionen som nu är aktuell: ”Vidare gäller att dagens FN-konvention från 1948 inte är någon ny lagstiftning utan endast ett fastställande av existerande internationella lagar om ”brott mot mänskligheten” som angavs i Sèvresavtalets artikel 230 (1920). Än viktigare är FN:s konvention om icke-tillämpbarheten av lagstadgade begränsningar för krigsbrott och brott mot mänskligheten (Convention on the Non-Applicability of Statutory Limitations to War Crimes and Crimes Against Humanity), antagen den 26 november 1968, i kraft sedan den 11 november 1970, vilket fastställer dess retroaktiva och icke-preskriberbara natur. Av detta skäl betecknas både massakrerna i osmanska riket och Förintelsen som fall av folkmord enligt FN-konventionen trots att båda ägde rum innan konventionens tillkomst.”

  Sedan har du fel vad gäller att det måste finns en central regering. Läs Folkmordskonventionen från 1948 och se om du hittar detta.

  Sedan blev faktiskt ledarna i det osmanska riket dömda i en krigsförbrytardomstol på Malta.

  Jag rekommenderar dig starkt sidan http://www.folkmordet1915.se Där finner du nog svar på dina spekulationer.

 3. Ordet folkmord användes i svenska redan på 1890-talet för att beteckna de massakrer som armenier då var utsatta för. Numera är folkmord ett folkrättsligt begrepp som kräver juridisk bevisning. Det räcker inte med att ett stort antal människor av en visss folkgrupp dödas för att de tillhör denna folkgrupp. Bl.a. ställs krav på bevisad central planering. Det borde därför vara en internationell domstol som med hjälp av nödvändig forskningsexpertis avgör vad som utgör ett folkmord och inte nationella parlament med hjälp av lobbygrupper. Detta är en alldels för viktig fråga för att politiseras. Dödandet är tycker jag lika avskyvärt oavsett om ett visst juridiskt begrepp kan användas eller inte.
  Att det i Sverige råder nästan total tystnad kring massakrerna på armenier och andra kristna folkgrupper känner jag inte igen. Men de historiska kunskaperna bland breda lager är förstås överhuvudtaget skrala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s