SvP och nationalsocialismen

När jag för några veckor sedan kritiserade att Barometern kallade SvP (Svenskarnas parti) för höger och inte vänster så fick jag kritik av sympatisörer till de sistnämnda för att jag påpekade att deras partiledare är nationalsocialist och utifrån detta analyserade partiet.

Låt mig därför klargöra några saker. Poäng med själva inlägget var för det första att belysa det faktum att SvP absolut inte är höger och det därför är okunnigt eller oärligt att kalla dem för högerextremister. I de kommentarerna som jag fick framhävdes det att SvP är ett nationalistiskt parti, inte nationalsocialistiskt. Det kan mycket väl stämma att SvP är nationalister, men nationalism som begreppet är oerhört brett. Enligt vissa tänkare handlar nationalism om en tanke att varje folk har rätt till ett eget land, av vissa att ett land bör ha självstyre dvs. att lagstiftning och beslutsfattande bör ligga hos landets regering. Enligt vissa handlar det om att alla politik ska utgå ifrån folkets väl, statens väl, medborgarnas eller samhällets väl.

Därför anser jag det tämligen intetsägande att kalla SvP för nationalister, en term som dem de facto inte ens använder sig själva av på sin hemsida när det beskriver sitt parti (även om de muntligen ofta kallar sig det). Men faktum är att de i nuläget helt saknar ett idepolitiskt handlingsprogram som beskriver deras ideologiska grund. Vill man således veta mer om deras politiska åsikter utöver deras 10-punktsprogram så måste man, likt man gör med andra ”enfrågepartier” såsom Sverigedemokraterna, Junilistan och Piratpartiet, se till partiernas företrädare för att klura ut vilken faktisk politik som skulle drivas om partiet hamnade i en beslutsfattande församling.

Jag har då logiskt sett valt att se till det faktumet att SvP har en partiledare som tidigare tillhörde toppskicket inom NSF (Nationalsocialistisk Front) och som, så vitt jag vet, aldrig har tagit avstånd ifrån deras åsikter. Ett parti färgas mycket av dess ledande personer, att från min sida förneka det vore bara dumt.

Det här är ingen ursäkt utan bara ett förtydligande. Ytterligare ideologiska funderingar kommer när tid finns.

Annonser

8 reaktioner på ”SvP och nationalsocialismen

 1. Ping: Yrkesrollens svårigheter «

 2. Innebär detta att AIK är Djurgårdens IF? Jag råkar veta att AIK har flera ledande spelare som tidigare spelade i DIF och vad jag vet har de inte tagit avstånd från detta.

  • Joakim, du jämför i ditt inlägg fotbollslag med politiska partier vilket jag tycker är en ganska dålig jämförelse. Ett fotbollslag kan förlora en match vilket på sin höjd kan leda till ett någon inte vinner på tipset, politik å andra sidan handlar om människors liv.

   Men låt oss ändå titta på jämförelsen. Du talar om existerande lag. När andra ledande nationalsocialister har anslutit sig till andra existerande partier har de också i samband med detta försäkrat att de ställt sig bakom partiets åsikter och därmed också tar avstånd ifrån tidigare dito. I fallet NSF och SvP haltar därför jämförelsen. NSF, lades ned och Folkfronten (numera Svenskarnas parti) startades upp.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik

 3. Drar mig till minnes att SD började med blygsamma resultat i valen för länge sedan nu. Tog ett par val att nå över 10.000 röster med väl?

  Således kanske det kan ses som ett långsiktigt planerande att rösta på små partier med förhoppningen att dessa växer efter hand? Gärna då även utan att ge avkall på många av sina värderingar och politiska ståndpunkter under resans gång.

  • Christopher, det du skriver går stick i stäv med det jag kritiserade i Lars inlägg. I inlägget lyfte han fram att man bör rösta på Svenskarnas parti för att röra om i grytan. Nu hävdar du, likt jag faktiskt påpekande att man kan rösta på ett visst parti av princip för att man tror på detta partiets åsikter utan att det för tillfället har någon som helst chans att påverka. Men det går inte att komma ifrån att det finns andra partier med liknande åsikter som har en betydligt större chans att ”röra runt i grytan”. Vill man göra det så är en röst på Svenskarnas parti en bortkastad röst.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik

 4. Jag beställde ett informationspaket från Svenskarnas parti för ett tag sedan och i det står det tydligt att det är ett nationalistiskt parti.

  Läser man även deras flygblad ( http://www.folkfronten.nu/pdf/folkfronten_flygblad.pdf ) står det ju tydligt att de varken är höger eller vänster utan förespråkar folkgemenskap.

  Du kanske borde beställa ett informationspaket och läsa på lite? Jag tycker för övrigt SvP verkar vara en frisk fläkt på den politiska spelbanan och det lutar åt en röst på dem i valet. Inte minst för att röra om lite i grytan.

  • Hej Lars, tack för din kommentar.

   För det första ber jag att få påpeka att jag i min artikel tydligt understryker att jag utgår ifrån presentationen av partiet på deras hemsida. Varför det står olika saker på SvP:s hemsida och i deras informationsmaterial är något som du får fråga dem om och inte mig.

   För det andra så kvarstår faktumet att det finns så många olika definitioner av nationalism att det som politisk term är tämligen intetsägande. För det tredje står det inte att de varken är höger eller vänster, utan att de är öppna för alla, höger som vänster. Detta beror på att SvP är ett intresseparti vilket jag tycker att jag tydligt understryker i min artikel. Det där med folkgemenskap återkommer jag till i en senare artikel.

   Att tro på en ide och därför rösta på ett parti av princip kan jag förstå, men jag måste avslutningsvis ifrågasätta logiken i att tro sig kunna röra runt i grytan genom att rösta på ett parti som inte torde få mer än 1500-2000 röster i hela landet.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s