En ljus framtid för Kalmar II

Under dagens sammanträde med kommunfullmäktige ställde jag en Interpellation till kommunalrådet Johan Persson, som vidarebefordrades till servicenämndens ordförande Ingvar Nilsson.

Här nedan följer på ett ungefär vad jag sa under mitt ”anförande”. Jag återkommer under kvällen med mina reflektioner kring Ingvar Nilssons svar, men jag kan ju ge er en hint om att jag inte var helt nöjd.

Kära åhörare, herr ordförande och kära fullmäktige församling. För er som inte känner mig så heter jag Christopher Dywik och är kristdemokrat.

En grundpelare i Kristdemokratin är något som heter förvaltarskapstanken. Det innebär att vi anser att vi alla har ett moraliskt ansvar att förvalta det vi ärvt av våra fäder så när vi en gång ska lämna över det till våra barn och kommande generationer, så lämnar vi över det bättre än vi fick det.

Vi har lärt oss mycket av föregående generationer, vi har genom deras upptäckter fått en större medvetenhet i samhället om det ansvar som vi alla har, åtminstone när det gäller vår miljö. Men människan är också ofullkomlig och alla kan omöjligt ha koll på allt. Därför har jag ställt den här interpellationen till kommunalrådet Johans Persson som nu har vidarebefordrats till servicenämndens ordförande Ingvar Nilsson.

Många av er känner säkert till att europeiska kommissionen har beslutat att fasa ur glödlamporna, genom att förbjuda importen av dessa. På många håll har man säkert bunkrat upp rejält för att slippa ta tag i urfasningen. Men förr eller senare måste man bita i det sura äpplet och ta sitt ansvar. När man då gör detta finns det som sagt flera olika alternativ att ersätta Glödlamporna med: halogenlampor, lysdioder (så kallade LED-ljus) och lågenergilampor. Det finns fördelar och nackdelar med alla alternativ just därför är det oerhört viktigt vad man beslutar sig för att välja. Så vi inte lämnar över Kalmar i sämre skick än när vi fick i ansvar att förvalta henne.

Mina frågor till Ingvar Nilsson är därför:

1. Hur går urfasningsarbetet inom Kalmar kommun?
2. Vad avses glödlamporna ersättas med i Kalmar kommun?
3. Varför har man valt att ersätta glödlamporna med just denna ljuskälla?

Tack för att ni lyssnade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s