Borgerliga namngivare – kommunens ansvar?

Under dagens kommunfullmäktigesammanträde hade det inkommit ett medborgarförslag om att kommunen skulle utese sk borgerliga namngivare med anledning av att många föräldrar idag väljer att inte döpa sina barn(osäker om det här ens stämmer). Tyvärr var detta bara ett så kallat anmälningsärende, vilket innebär att beslut har tagits i kommunstyrelsen och därför inte ens kommer tas upp för yttrande på fullmäktige.

Min första tanke är att ifrågasätta varför kommunen ska erbjuda det här. Det finns ett stort problem med att man väljer att ålägga kommunen allt fler uppdrag vilket innebär att mindre tid läggs på kommunens kärnuppdrag.

Det andra jag förundras över är att det ingenstans i kommunstyrelsens stöd påpekas att ett dop och en namngivningsceremoni inte är samma sak. Vid dopet får barnen inte sitt namn, det är en rent juridisk fråga som görs vid ansvarig myndighet. Vid dopet upptas barnet (eller den vuxne som i flertalet frikyrklig samfund) i den kristna gemenskapen och föräldrarna kungör sin vilja att uppfostra sitt barn till en god kristen människa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s