Yttrandefriheten förpliktigar

I tisdags blev konstnären Lars Vilks attackerad under en föreläsning på Uppsala universitet. Främlingsfientliga tar givetvis tillfället i akt för att propagera mot muslimer. Men glömmer likt många andra i den politiska debatten att muslimer, precis som andra människor inte är en homogen grupp med samma åsikter och värderingar.

Vi har ett problem i Sverige, problemet stavas politisk korrekthet. Det förekommer en hel del konstiga saker i Sverige nu för tiden, attacker med religiösa förtecken likt denna är bara en i raden. Det har tidigare uppmärksammats att Sveriges Islamska förbundets ordförande Mahmoud Aldebe vill införa särlagstiftning för muslimer (sharialagar). Och under slutet av förre året uppmärksammades det att flera partier har människor på sina listor som vill införa sharialagar i Sverige. Konstigt nog har markeringarna mot både detta och attacken på Vilks uteblivit. Alla muslimerna sympatisera inte med Aldebe och han kan på intet sätt anses företräda alla Sveriges muslimer, på samma sätt som Ärkebiskopen Wejeryd knappast kan anses företräda Sverige alla kristna. Vi företrädare för de etablerade partierna måste våga markera mot dylika dumheter. Oavsett om det handlar om islamister som attackerar oliktänkande, SD som sprider filmer som framställer alla muslimer som galna fundamentalister och terrorister i paritet med Hitler. Eller Vilks som missbrukar och undergräver yttrandefriheten genom att medvetet kränka sina medmänniskor, skämmer ut Sverige och visar att han saknar all brist på respekt för andras tro.

I en tid när Islamister, främlingsfientliga och kulturradikaler försöker ställa grupp mot grupp är det än viktigare för vårt land att tydligt markera att: i Sverige har vi yttrande-, religions- och pressfrihet samt likhet inför lagen, oavsett kön, etniskt ursprung eller religion och så skall det förbli. Men också att dessa friheter förpliktigar.

Christopher Dywik
Riksdags- och kommunfullmäktigekandidat i Kalmar (KD)

Ardavan Khoshnood
Riksdags- och kommunfullmäktigekandidat i Malmö (KD)

(Publicerad i Östra Småland 18/05-2010)

Annonser

3 reaktioner på ”Yttrandefriheten förpliktigar

 1. Hvordan er det muligt at misbruge ytringsfrihed? Det giver ingen mening. Og den eneste måde at undergrave den, er ved ikke at stå op for den.

 2. Attacken på Vilks är oerhört upprörande och provocerande i flera avseenden. Givetvis för Lars Vilks personligen. Angreppet är också ett angrepp på hela Sveriges yttrandefrihet och öppenhet. Det håller du med om. Så långt är vi överens.

  Den grundläggande orsaken till att vi har detta element i dagens Sverige, som inte respekterar svensk yttrandefrihet, öppenhet och tolerans, stavas massinvandringen från muslimsk dominerade länder. Det är så enkelt. De muslimska attackerna på svensk mark var få för så där 15-20 år sedan.

  Självfallet är det bara en liten minoritet av muslimer som går så långt som denna mobb gjorde tidigare i veckan. Problemet är att majoriteten religiösa muslimer i Sverige sympatiserar med gårdagens tilltag. Jag vågar påstå att ledande företrädare för muslimska traditionella församlingar sympatiserar i än större utsträckning. Det är därför du och jag inte kommer se några fördömanden från svenska muslimer och företrädare för muslimska organisationer, i ett försök att stämma i den islamkritiska bäcken. Möjligen kommer Nalin Pekgul (S) göra ett uttalande.

  Nä, kära Christopher. Den stora majoriteten av muslimer i Sverige sympatiserar med gårdagens tilltag. Den stora majoriteten av sk sekulära muslimer som alla alltid pratar om, men inget vet vart de är i debatten, kommer vara tysta. Börjar inte du som jag undra om den sk majoriteten av sekulära muslimer som påstås finnas där ute överhuvudtaget existerar?

  Inget gott kommer ur att vara tolerant mot de intoleranta. Världen ser inte ut som i Bamsetidningar. I verkligheten kan vi inte klappa Vargen på kinden så slutar han med sina rackartyg. Du vinner inget på att anklaga Vilks eller de sk främlingsfientliga krafterna. Du tycks som om du försöker övertyga dig själv på något märkligtvis att ansvaret inte ligger hos den muslimska mobben. Vilks har rätt att uttrycka sin konst, oavsett vad du, jag eller muslimer tycker om den. Det är så enkelt. Det är den svenska vägen. Vad som inte är svenskt det är en muslimsk mobb som är beredd att göra allt för att stoppa yttrandefrihet, öppenhet och tolerans. Det är oacceptabelt.

 3. Hur har du mage att prata om ”flera partier” när ditt eget parti är ett av dem? Den dag ni slutar förta med Kielan och hans anhang, den dagen har ni rätt att kritisera partier som hjälper fram islamister. Inte en sekund innan.

  Vilks ”brott” vid denna incident var att visa scener ur en annan konstnärs verk, en konstnär från Iran som inte kunnat få sina verk visade under den monstruösa politiskt/religiösa censur som gäller där och i andra muslimska länder. Skall vi för att ”visa respekt för andras tro” och undvika att ”kränka” de lättkränkta införa samma censur här i Sverige, är det det du vill??? Vill du ha tillbaka hädelselagstiftningen? Inkvisitionen kanske? Varför skulle inte muslimer kunna acceptera en vanvördig film om sin profet när vi accepterade Ecce Homo-utställningen?

  Svara på det: varför skulle en krigsherre aktiv på 600-talet vara undantagen kritik, parodi och förlöjligande när det är fritt fram att ge sig på Gandhi, Jesus och Buddha?

  Muslimer är inte en homogen grupp säger du. Naturligtvis inte, det finns inga homogena grupper i denna skala. Därför måste vi hålla fast vid vår yttrandefrihet och fria debatt. Därför måste det vara fritt fram för Lars Vilks att debattera de krav på undantag från normalt kritiskt tänkande och debatt, och även respektlöst förlöjligande, som Islams mer fanatiska företrädare för fram när det gäller denna religion, alternativt politiska ideologi med religiösa förtecken.

  Något annat vore att göra alla de muslimer som vill leva i ett modernt samhälle, med Islam som sin personliga religion, en otjänst. Men dessa muslimer måste också organisera sig och visa att det finns en motkraft till islamisterna. För en tid sedan demonstrerade Anjem Choudharys islamistiska anhang i London. Mot dem stod en organisation som kallar sig British Muslims for Secular Democracy. Choudary fick lägga svansen mellan benen. Det var en extremt skön känsla att se detta. Jag hoppas det finns folk här i Sverige som kan axla denna mantel och ge islamisterna konkurrens i att tala för Sveriges muslimska befolkning. Det är hög tid.

  Jag har röstat KD i många val, men ni har helt tappat kursen. För en person som idag vill bibehålla västerländska värderingar – respekt för individen, yttrandefrihet, demokrati – finns det bara ett parti. Ett som skamligt nog ännu inte är representerat i Riksdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s