FP vill införa euron…i Kalmar

Den 13 oktober förra året kritiserade jag en motion som kommunstyrelsen i Torsås hade valt att bifalla. Nu på måndag kommer denna att behandlas även på kommunfullmäktige i Kalmar. Motionen ville göra kommunen till en sk. Eurokommun. Detta innebar enligt motionärerna att euron ska införs parallellt med kronan på hotell, restauranger, butiker, taxibilar och bankomater.

I första åtanken låter detta säkert för många som en god ide. För servicebranschen kan detta säkert vara positivt sommartid när turister ifrån euroländer börjar strömma in. Men allt som oftast kan de helt sonika betala med kort i enlighet med handelns önskemål, och då känns denna sorts beslut tämligen meningslösa, vilket största delen av kommunstyrelsen i Kalmar också tycks hålla med mig om. Däremot hade tyvärr inte kommunstyrelsen i Kalmar några ytterligare funderingar och argument kring de negativa effekterna av vad ett eventuellt bifallande av motionen skulle innebära.

Jag tänkte då i första hand på att valutapolitik inte bör ske på kommunal nivå, kostnaden för mindre företag att göra om sina system samt de valutaförluster som uppkommer när valutor ändrar värde. Men det största problemet ligger enligt mig i det demokratiska underskottet. I Sverige har vi redan röstat om huruvida euron skall införas som valuta och 55,9 % röstade nej och i Kalmar var det endast 42,5 % som röstade ja. Att införa euron mot folkets uttryckliga önskan visar att man anser att folket röstade fel. Då bryr man sig inte om att demokrati per definition innebär att folket har rätt.

Om jag tjänstgöra på måndagens kommunfullmäktigemöte så kommer jag att följa folkets uttryckliga vilja och rösta nej.

Annonser

En reaktion på ”FP vill införa euron…i Kalmar

  1. Den otroligt tjusiga motionen skulle inte tvinga på några handlare några extra kostnader, utan det ska vara upp till var och en om man vill vara med i dialogen och få vägledning av kommunen för att börja använda euron parallellt med den svenska kronan.

    Några tankar om demokratin:

    Ditt uppdrag är inte att följa majoritens vilja. Däremot är ditt uppdrag att företräda viljan hos de som har röstat på dig, eller ditt parti. Ibland sammanfaller dessa med majoriteten, ibland inte. Jag tror t ex säkert inte att du vill rösta för ett rödgrönt styre i Kalmar kommun, bara för att majoriteten av Kalmarborna gjorde det år 2006?

    Sen har jag svårt att se att demokrati per definition skulle innebära att folket har rätt. Demokrati innebär att folket bestämmer. Sen om det som majoriteten bestämmer sig för är rätt eller fel (och om man ens kan klassificera det som rätt eller fel) är en helt annan fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s