Södermöre kommundelsnämnd borde få förvalta sitt eget kapital

Har precis ätit mac´n chease för första gången, sitter och förbereder mig inför dagens kommunfullmäktige nu. Det har inkommit ett medborgarförslag om att Södermöre kommundelsnämnd borde få förvalta sitt eget kapital – tummen upp!

Uppdaterat 02/07-2010 16.59
Kommunfullmäktige valde tyvärr som väntat att rösta nej till detta mycket goda medborgarförslag. Här nedan följer på ett ungefär vad jag sade i talarstolen.
———————————————————————————————————-

För det första skulle jag vilja tacka Ingrid Thour för det här medborgarförslaget.

Det har under lång tid funnits stora oklarheter för exakt hur resultatutjämningsfonden får nyttjas, hur den fungerar samt hur det faktiskt är tänkt att fungera. Vi kan läsa i svaret att: Tanken med resultatutjämningsfonden inte är att den ska utgöra en buffert för framtida behov. Dock går det inte komma ifrån att den, de facto ofta omtalats på ett sådant sätt.

Riktlinjerna och regelverket har förbättrats, vilket vi troligtvis främst får tacka Ingrids ihärdiga arbete för, men också den ansvarige handläggaren som har lyssnat. Jag anser dock att det vore ännu ett steg i rätt riktning om Södermöre får förvalta sitt eget kapital. Då skulle besluten komma närmare verksamheten och insynen i ekonomin skulle öka, vilket jag finner mycket viktigt. Men anledningen av detta vill jag därför också yrka bifall till det här medborgarförslaget.

Det skrivs också i svaret att en sådan modell som föreslås tydliggör de ekonomiska banden och ger en del incitament. Det skrivs dock tyvärr avslutningsvis att den ökade administrationen inte står i proportion till de positiva effekterna som förslaget kan ge. Givetvis är det så att, det under en övergångsperiod, kan innebära en ökad arbetsbörda. Dock borde det enligt min mening vara självklart att denna typ av förändringar skall vara klara till högkonjunkturen kommer, så att det faktiskt är möjligt att för Södermöre Kommundelsnämnd att spara i ladorna, till sämre tider.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s