Trevlig midsommar

Om några timmar är det midsommar, en av vårt lands käraste och äldsta traditioner, med anor från förkristen tid. Jag kommer som vanligt fira traditionellt med vänner och familj, i år ute i föräldrahemmet i Tvärskog. Jag har i flera år letat efter ett bra traditionellt firande utan allt för mycket nymodigheter och konstigheter som inte har med midsommar att göra. Förra året tror jag att jag äntligen hittat det jag sökte efter, på hemmaplan. För dem som känner mig så har jag ett uttryck som ganska bra sammanfattar min livsfilosofi: ska det va, så ska det va. Med det här menar jag att om något ska göras så ska det inte vara några halvmesyrer, utan göras rejält. Detta gäller inte minst firandet av vårt lands traditioner.

Det är viktigt för ett land att ha starka traditioner då de kan utgöra en sammanhållande länk bortom meningsskiljaktigheter, partisympatier och samhällsklass, om de är tillräckligt starka. Människan är och förblir en andlig varelse med andra behov än bara materiella ting. Starka traditioner bryter ner murar och bygger en stark samhällsgemenskap för alla Sveriges medborgare.

I en sådan tid som vi nu lever i krävs det en renässans för tradition och gemenskap. En sådan skapas inte genom luddiga tal av politiker som mig själv eller genom politiska beslut även om vi kan reformera för att göra det möjligt att bevara och föra vidare. Det är inte politikers ansvar att lösa allt för invånarna, vi som privatpersoner får inte ignorera vårt eget ansvar i att slå vakt om våra traditioner, vår historia, och vårt kulturarv. Låt oss nu bara inte tillåta att denna anrika tradition, midsommarfirandet, förminskas till att endast bli ännu en ursäkt för superi med misshandlar, våldtäkter och mord på efterföljande löpsedlar. Det är inget fel i att vilja ta sig en nubbe till sillen, men vi får inte glömma bort att det är sångerna, musiken, dansen, maten – gemenskapen som är det centrala. Midsommar är barnens högtid, familjens högtid. Sverige behöver i sanning en kulturell renässans, idag kan vi starta den tillsammans.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s