Varning för likriktning och censur

Under föregående möte med Södermöre kommundelsnämnd behandlades bland annat frågan om en ny medieplan för kommundelens bibliotek. Medieplanen var i det stora hela bra men efter en närmare anblick insåg jag att framförallt ett stycke var högst problematiska. Detta stycke gick kort och gott ut på att biblioteken inte skall inhandla material som innehåller rasistiskt eller kvinnofientligt material eller material som går stick i stäv med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Detta låter givetvis mycket bra, men skulle försvåra bibliotekens uppgift avsevärt.

Efter en viss diskussion yrkade undertecknad samt en av nämndens vänsterpartister på återremiss, något som också gick igenom. För att skicka med ett tydligt direktiv för framtagandet av ett nytt förslag så skickade jag även in en protokollsanteckning till nämnden.

”Att explicit binda sig mot inköpandet av materiell med ett idag politiskt inkorrekt innehåll är högst problematiskt. Denna sorts censur skulle innebära en oönskad likriktning som skulle försvåra forskning och studier då en stor mängd historiska dokument och originalkällor skulle underkännas.

Vårt lands bibliotek bör vara kunskapscentraler som, genom ett pluralistiskt och brett utbud uppmuntrar till kunskapssökande.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s