SVT cementerar utanförskapet

Sveriges television (SVT) lovade härom året att de skulle öka textningen på sina program. Men på senaste tiden verkar löftet vara som bortblåst, vilket kan få skrämmande följder såhär i valtider. Ett exempel var under Almedalsveckan när SVT varken textade partiledarnas tal eller använde sig av teckenspråkstolkarnas på plats, för att fälla in en ruta med en teckenspråkstolk. Textningen är det absolut viktigaste av dessa båda, då alla döva och hörselskadade inte använder sig av teckenspråk. Det finns de som har blivit döva i vuxen ålder eller hör sämre på äldre dar, och därför aldrig har lärt sig teckenspråk.

Om SVT konsekvent misslyckas med sitt uppdrag, oavsiktligt eller ej, så är det högst problematiskt ur en demokratisk synpunkt. Då utelämnas ca 10 000 döva och ca 1 miljon hörselskadade från att delta i den politiska processen på samma villkor som alla andra. Trots att Sverige är land som anses ligga i täten i jämlikhet, med en statlig television som garant för att alla grupper skall kunna ta del av nyhetsflödet. Så fallerar SVT år efter år på en punkt där länder som USA, utan statlig television, länge har levererat. Ett fritt samhälle byggs på rättigheter och skyldigheter. Alla, även de med funktionsnedsättningar utgör en viktig del i Sveriges samhällsgemenskap. Skall döva och hörselskadade förväntas betala för den statliga televisionen så skall de också fullt ut få ta del av den.

Skärpning SVT!

Christopher Dywik
Kommunfullmäktigekandidat Kalmar (KD)

Christian Dywik

Landstingsfullmäktigekandidat Örebro (KD)

Annonser

4 reaktioner på ”SVT cementerar utanförskapet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s