Till försvar för vårt statsskick

Pressmeddelande
Kalmar den 5 september 2010

Det har varit en hel del diskussion kring huruvida de politiska partierna har rätt att komma in på våra skolor. I en rädsla att främlingsfientliga, rasistiska eller rent av anti-demokratiska partier och grupper skulle komma och sprida sina åsikter bestämde vissa skolor inte släppa in några alls. Mönsteråsgymnasiet valde en annan väg. Där har Svenskarnas Parti (som leds av en nationalsocialist) haft bokbord. För detta har rektorn Jan Es Johansson fått kritik.

Att olika anti-demokratiska grupperingar börjar få fotfäste är givetvis något som oroar mig. Frågan man måste ställa sig är om vi i ett demokratiskt samhälle verkligen ska tolerera att dessa grupperingar ska få sprida sina hemska åsikter?! Det säger Christopher Dywik, riksdags- och kommunfullmäktigekandidat och för Kristdemokraterna i Kalmar.

– En av nationalsocialisternas starkaste och flitigast använda propagandavapen är ”det demokratiska hyckleriet”. De hävdar att vi riksdagspartier inte står upp för yttrandefrihet när den används för att kritisera oss och vårt nuvarande system och att demokrati därmed är ett korrupt samhällsskick som styrs av människor som egentligen inte tror på demokrati och yttrandefrihet, utan att vi endast gömmer oss bakom den fina retoriken för att kunna förskansa sig makt och pengar. Det är givetvis trams, det är i en demokrati med offentlighetsprincipen och yttrandefriheten som korruption och maktmissbruk enklast kan uppdagas och motarbetas. Problemen uppstår snarare när demokratin och yttrandefriheten inskränks.

– Tror vi på demokratin och vill att våra barn ska få växa upp i ett demokratiskt Sverige så måste vi stå upp för de värderingar, principer och lagar som vårt land vilar på och ta debatten varhelst förslagen om inskränkningar dyker upp. Den viktigaste ingrediensen för att försvara våra demokratiska rättigheter och vårt statsskick är att visa att det fungerar. Gör vi det motsatta visar vi, oavsett våra intentioner, att demokratins fiender har rätt. Den dagen vi upphör att ta debatten utan istället börjar inskränka grundläggande rättigheter för dem vars åsikter vi finner motbjudande, den dagen har vi tagit första steget mot totalitarism och diktatur. Eller som Sir Winston Churchill uttryckte det: När fascismen återvänder kommer den i skepnad av anti-fascism, avslutar Christopher Dywik

Mer information:
Christopher Dywik
Riksdags- och Kommunfullmäktigekandidat (KD) i Kalmar
Tfn 073-1806887
Christopher.dywik@kristdemokraterna.se
dywik.wordpress.com
http://www.kristdemokraterna.se

Annonser

3 reaktioner på ”Till försvar för vårt statsskick

 1. Bra att du står upp för yttrandefriheten, det är det enda sättet som vi kan ha en givande debatt på. Det går aldrig att tiga ihjäl problem.

  Såg på deras hemsida att det var första gången dom hade bokbord över huvud taget (http://www.svenskarnasparti.se/2010/09/01/svp-hade-bokbord-pa-gymnasium-i-monsteras/), undra om dom har sökt på fler skolor i Kalmar också? Hade varit intressant att besöka deras bokbord för att se hur de resonerar.

  • Trevligt att du tar upp oss igen min vän. Till kommentar ”Petter” så kan jag säga att vi ska ha fler aktiviteter på skolor osv.
   Hoppas givetvis på att fler ”står” upp för yttrandefrihet och vågar ta debatt.
   Westergren SvP kandidat

   • Kul att du tycker det ” grannen”, dock är det ju som du vet inte för att vara snäll mot SvP utan för att yttrandefriheten och demokratin endast kan försvaras genom den samma.

    MVH
    Christopher Dywik (KD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s