Ungdomar måste få ”chilla”

I fredags besökte jag och partiets gruppledare i Kalmar, Monica Bengtsson Falkenbergs fritidsgård för ett möte med pressen kring våra fritidsgårdar. Artikeln i Östra Småland blev sedan lite förvirrad och innehöll lite felaktigheter, vilket jag tidigare har nämnt. Här följer i alla fall det pressmeddelande som vi presenterade på pressmötet, för er som vill läsa mer om vad vi faktiskt vill.

Vad vill unga göra på sin fritid? Många går till fritidsgårdarna för att spela spel, biljard, pingis, pyssla. Vissa lockas av korvgrillning, bingokvällar, filmkvällar, resor och halloweenfester. Men en hel del vill bara ha någonstans att träffas, där de kan hänga och ”chilla”. Det tycker vi att ungdomarna ska få! Därför vill vi att fritidsgårdarna ska vara öppna när det passar de unga, det vill säga, när de är lediga.

– Bara för att något är bra så betyder det inte att det inte kan bli bättre. Många fritidsgårdar har stängt under helger och lov vilket vi tycker är väldigt tråkigt. Loven och helgerna är en tid som många av oss förknippar med något roligt men för många ungdomar innebär det faktiskt att den tryggheten som de i vanliga fall kan få i skolan och fritidsgårdarna går förlorad säger Christopher Dywik, Kommunfullmäktigekandidat för KD i Kalmar.

I Kalmar kommun finns det i dagsläget tolv fritidsgårdar och en föreningsdriven ”fritidsgård” i Tvärskog. Fritidsgårdarna i Kalmar gör ett mycket gott och gediget arbete med en varierande verksamhet.
På sommartid har Kalmars fritidsgårdar dessutom en oerhört uppskattad lägerverksamhet på Getterö utanför Ljungnäs med bad, fiske, kanot paddling, bandygolf, grillning, kubb, fotboll, pyssel och övernattning i vindskydd eller tält. Den här sommarverksamheten är ovärderlig för att Kalmars ungdomar ska garanteras en meningsfull fritid.

– Vill unga bara hänga – så ska politiken ge förutsättningar för det, de behöver en plats att vara på och det finns! Våra fritidsgårdar är till för dem – men tyvärr har vi nybyggda gårdar som bara är öppna någon dag i veckan, det är slöseri med resurser säger Monica Bengtsson, Gruppledare för KD i Kalmar och fortsätter: Vi fick nyligen ett mail om ett gäng unga som önskade en plats att åka skateboard på, de har inte fått något alternativ sedan den vid nya Maxi lades ner. Detta är ett förslag som vi haft uppe, behövs det så måste vi se till att det kommer till på lämplig plats.

– Familjen är viktig för alla. Det goda samhällets fundament är familjen men också det civila samhällets små gemenskaper som föreningar och vänner. Vi måste på flera plan verka för att alla barn och ungdomar mår bra, en meningsfull fritid är en viktig del av detta.

Vi vill att det skall finnas kvar fritidsgårdar på alla de platser som det idag finns på och framförallt så vill vi att fritidsgårdarna ska vara öppna när ungdomarna är lediga, avslutar Christopher Dywik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s