Upp med huvudet ur sanden

I fablernas värld brukar strutsen som stoppar huvudet i sanden symbolisera människor som vänder bort blicken för att slippa se problem. Ibland är det lättare att se bort istället för att ingripa när man ser att något är fel. Men för att ett samhälle ska kunna fungera så krävs det att folk inte bara tar ansvar för sig själva utan också för sina medmänniskor.

Allt för ofta stöter vi på människor som upplever att dagens politiker sticker huvudet i sanden och inte vill se verkligheten för vad den är. De senaste 30 årens förändringar har varit extremt omvälvande och många människor känner rädsla och vanmakt inför framtiden. Vi kan inte sticka huvudet i sanden utan oroar oss också för hur framtiden ska se ut när vi runt omkring oss ser hur tryggheten på gator och torg minskar. Vi etablerade partier har misslyckats med att hanterat denna rädsla och som ett brev på posten har de grupper som skyller vårt lands problem på minoritetsgrupper växt sig allt starkare.

För att på allvar kunna motverka dessa grupper så måste den bakomliggande orsaken angripas, en misslyckad integrationspolitik. Det går inte med rent samvete förneka att det är ett problem. Runt våra städer växer det fram etniska enklaver ibland totalt avskärmade från resten av samhället. Det förekommer oacceptabla kulturyttringar såsom hedersmord, tvångsgifte, könsstympningar och hot och förföljelse vid religionsbyte. Det går inte heller att förneka att det är problematiskt med lärare som bär niqab och döljer sitt ansikte. Och visst finns det kriminella ligor som kommer till Sverige och gömmer sig bakom vår lagstiftning. Problemet med Sverigedemokraterna är inte att de belyser dessa problem, utan att de misstänkliggör alla invandrare för vad en minoritet gör. Det här är inte ett tecken på omsorg om Sverige, utan tvärtom ett tecken på att SD är mer intresserade av skapa osämja mellan olika grupper, än att värna våra traditionella svenska värden. Att felaktigt utmåla alla muslimer som galna islamister – som föraktar våra svenska värderingar och som vill förgöra vårt samhälle – bidrar endast till att isolera muslimska ungdomar, få dem att känna sig utanför samhället och driva dem rakt i händerna på islamisterna. Om SD nu verkligen värnar Sverige och vill ha integration, var är då de integrationspolitiska förslagen och vad gör de för att stärka sammanhållningen i Sverige?!

Vi hävdar bestämt att det absolut största hotet mot den svenska samhällsgemenskapen inte är invandringen. Utan en kulturradikal integrationspolitik som utgår ifrån att folk är oberoende av sina rötter och därför bortser ifrån att alla präglas av sitt historiska och kulturella arv. En stark identitet och kultur är inte ett hinder, utan en förutsättning för en god integration. Det finns oerhört många inofficiella krav på invandrare, vilket är ett stort problem då det ofta tar lång tid att förstå dessa krav. Det behöver inte vara så. Men en fungerande introduktion för alla nyanlända där det förklaras vad som gäller i Sverige, vilka rättigheter och skyldigheter man har, demokrati, religionsfrihet, yttrandefrihet, svensk historia samt svenska traditioner och högtider kan många kulturkrockar undvikas. Vi måste våga vara tydliga för att kunna integrera nya medborgare i samhället.

För att stärka samhällsgemenskapen behövs mer sunt förnuft, ömsesidig respekt, traditioner och en gemensam värdegrund som ett sammanhållande kitt, inte mer (S)trutspolitik eller SD:s ”dra alla över en kam-politik.

Christopher Dywik
Kommunfullmäktigekandidat nr 4 (KD) Kalmar
Ann-Marie Jeansson
Kommunfullmäktigeledamot (KD) Kalmar

(Utdrag ur artikeln publicerad i Barometern 16-09-2010)

En reaktion på ”Upp med huvudet ur sanden

  1. Väldigt bra skrivet Dywik, håller med om allt du/ni skriver i din/er text. Själv skulle jag också resonera på detta sätt.

    Vänligen
    Maseullah (Masi) Aurfan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s