Släpp fonderna loss, det är val!

Varifrån kom pengarna, nyss fanns det ju inga? Denna fråga ställer sig ofta invånarna i Kalmar kommun när någon ny satsning presenteras för media. Jag ska försöka förklara varför. Kalmar är inte en fattig kommun, medel finns att tillgå. Frågan är vem som bestämmer om och när dessa pengar får tas i anspråk. Det är i alla fall inte de som tack vare sparsamhet och uppoffringar hjälpt till att skrapa ihop kommunens kapital, nämligen de anställda.

En förvaltning bör – i varje fall till stor del – själva få bestämma över användningen av överskottet. Så är det inte, men tyvärr ges det sken av det. I kommunens årsredovisning finns på sista sidan en ordförklaring som lyder ”resultatutjämningsfond = Nämndernas del av det egna kapitalet”. Ett överskott tillförs (observera inte avsätts) denna s.k. fond som förvaltningen därefter måste ansöka medel ur, en ansökan som efter ett antal år kanske blir beviljad. Men hur blir det med det akuta behovet?

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) är dessa fonder olagliga. Ett dagsaktuellt exempel på att de ändå existerar är Södermöre kommundelsförvaltning, där det just nu finns ett stort behov av medel till fritidsverksamhet. Kommundelen, som visat sig vara ett föredöme, har tillfört kommunens totala kapital flera miljoner. Trots detta varken får eller kan kommundelen, likt andra förvaltningar i samma situation, använda sin egen del av överskottet för att tillgodose behovet.

Däremot kan dessa medel, fritt och omgående, användas av de (den) styrande i stadshuset som finansiering till stora satsningar som inte blivit godkända i demokratisk ordning!

En uppmaning i dessa valtider: Låt varje kommunal förvaltning bilda sin egen ekonomigrupp och själva bestämma över sitt samlade överskott. Ingen känner behoven bättre än ledning och personal i den egna verksamheten.

Ingrid Thour (FP)

Ledamot i Södermöre kommundelnämnd
Christopher Dywik (KD)
Ers. ledamot i Södermöre kommundelsnämnd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s