SD:s uttåg ur kyrkan

Det har varit mer skriverier än vanligt kring det högtidliga öppnandet av riksdagen. Tyvärr har dessa skriverier inte kretsat runt varje sig Hans majestät Konungens tal eller statsministerns regeringsförklaring. Nästan uteslutande alla skriverier har kretsat kring att 16 av Sverigedemokraternas 20 ledamöter valde att lämna kyrkan mitt under biskopen Eva Brunnes predikan.

Det är inte konstigt att de får mycket uppmärksamhet då det är ett nytt parti som tar plats i vår Svenska riksdag, men frågan är om nivån på det som har skrivits har varit lite väl låg. Jag kan inte vara så konform att jag likt ett flockdjur som inte tänker själv skriker ut att det var ett bevis för att Sverigedemokraterna är rasister att de lämnade kyrkan och sen citera ett stycka där prästen talade om det avskyvärda med rasism. Därmed inte sagt att SD agerade på rätt sätt. Jag har hört min beskärda del av dåliga predikningar till den grad att jag kokat av ilska. Men om jag som kristdemokrat hade angripits i en predikan hade jag troligtvis vänt andra kinden till och suttit tyst på min bänk, för att sedan kritiserat det hela i oerhört skarpa ordalag efteråt.

Vad är det då som skulle kunna kritiseras i prästens tal?

För det första att det oerhört opassande i att en präst i samband med riksdagens högtidliga öppnande håller ett eldtal mot ett av riksdagens folkvalda partier, oavsett om deras åsikter går tvärt emot Sveriges kristna värderingar. Vissa hävdar benhårt att prästen inte talade om SD, vilket givetvis är trams. Alla vi som pysslar med politik att det är ett klassiskt retoriskt knep att inte specifikt nämna vem man talar om, men att ändå låta det framgå så tydligt att alla ändå förstår det, för att på så sätt förhindra den angripne från att få replikera.

För det andra att hon hyllar element på den yttersta vänsterkanten med en tvivelaktig demokratisyn, som under hela valrörelsen har fysiskt attackerat, inte bara Sverigedemokrater utan också politiker tillhörande oss etablerade partier.

För det tredje sa biskopen en sak om att det inte räcker att låta några hundra folkvalda motarbeta rasismen utan att vi andra också har ett ansvar. Inget konstigt i det, jag håller helt och fullt med. Men så tillägger hon: Annars måste vi se till att stenarna ropar. Detta tolkade många, inklusive mig själv, som en uppmaning till våld. Nu efteråt har jag dock fått veta att detta med att låta stenarna ropa är från en passage i Bibeln, men vad det betyder vet jag fortfarande inte. Jag tolkade det i alla fall som att hon uppmanade folk att kasta sten på Sverigedemokraterna, är det då så konstigt om en och annan Sverigedemokrat också gjorde det?

Jimmie Åkesson sa i en kommentar i SVT att han ville be om ursäkt till Hans Majestät Konungen för att han lämnade kyrkan. Det tycker jag absolut att han ska göra! Sen tycker jag att Biskop Brunne ska kliva ner från sin höga häst, sluta låtsas att hon inte förstår Sverigedemokraternas reaktion och göra detsamma.

Annonser

12 reaktioner på ”SD:s uttåg ur kyrkan

 1. Har inte läst ditt blogginlägg förrän idag, då jag såg din kommentar i min blogg.

  I mitt inlägg syftade jag på andra personer som tar alla chanser att kleta på oss Sverigedemokrater saker som vi inte står för.

  Du läste säkert båda insändarna i Barometern i måndags, skrivna av politiker från det rödgröna blocket. Vilket inte är förvånande, då de även är valets stora förlorare.

  Ditt blogginlägg tilhör väl de mera balanserade jag läst om detta. Det är bara en skrivning som jag reagerar på.

  ”För det första att det oerhört opassande i att en präst i samband med riksdagens högtidliga öppnande håller ett eldtal mot ett av riksdagens folkvalda partier, oavsett om deras åsikter går tvärt emot Sveriges kristna värderingar.”

  Personligen tror jag mina kristna värderingar överensstämmer mer än vissa andra lokalpolitiker för de så kallade etablerade partierna.

  • Hej Toralf, tack för din kommentar.

   Jag har tyvärr missat de två artiklar som du talar om, därav att jag frågade vilka det var som skrivit dem.

   Jag försöker alltid att skriva så balanserat som möjligt och hålla mig till fakta. Men ibland handlar politik inte bara om fakta utan också vad som förmedlas. Den delen i min text som du reagerade på var delvis skriven mer i generella termer, det vill säga, att det även hade varit fel om hon hade kritiserat tex kommunisterna. Men, jag menade faktiskt också att vissa av era ställningstaganden klingar illa gentemot våra kristna värderingar. Huruvida du har kristna värderingar eller ej vill jag inte uttala mig om.

   Men vad jag ändå kan konstatera är att den kristna etiken betonar människans lika och okränkbara värde och lär oss att vi ska vara storsinta, hjälpa människor i nöd och behandla andra människor som vi själva vill bli behandlade. Detta gör Sverige bland annat genom att hjälpa till vid katastrofer och fredsbevarande insatser, men också genom en kontrollerad, generös och human flyktingpolitik för de som inte fått hjälp på hemmaplan. Att dessutom felaktigt utmåla alla muslimer som galna islamister klingar i mina ögon dåligt med denna etik.

   Med vänliga hälsningar

   Christopher Dywik (KD)

  • Tack för din kommentar Nisse, jag har faktiskt redan läst ditt inlägg som du länkar till, håller helt och hållet med dig. Det är ovärdigt en demokrati att sänka sig till den nivån.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik

 2. Och vad tycker du om Citat Fredrik Reinfeldt;
  ”De, Sverigedemokraterna, hävdar ju att det är människorna, inte systemet, som det är fel på; att de skall ut därför att de ser annorlunda ut än vi.”

  Fredrik Reinfeldt, Göteborgs Posten 7 oktober 2010.

  Carin Stenström menar att SD hatet har gått för långt och att Statsministern måste ta sitt ansvar och markera.
  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=8839&Itemid=29

  Reinfeldt underblåser hatet och missförståndet att SD skulle vilja utvisa någon p g a etnicitet; SD vill begränsa invandringen och ställa högre krav på de som invandrar.

  • Hej Papa, tack för din kommentar.

   Jag har inte hört Reinfeldt säga det som du hänvisar till så jag vill ogärna kommentera löst uttryckta meningar. Det finns oerhört många högst tveksamma saker sagda av Sverigedemokrater, men jag har aldrig hört något som direkt bekräftar det som Reinfeldt säger i ditt citat. Rent generellt är kunskap att föredra framför fördomar.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik

   • Därför att ingen i SD är rasister.
    Därför att ingen har sagt att någon ska bort p g a hudfärg eller utseende.
    Därför att SD har flera politiker födda utomlands i sina led.

    Vad din Alliansledare Reinfeldt sysslar med är förtal:

    Här kommer bild från Reinfeldts uttalande i GP’s tidning 2010-10-07:

 3. Mycket bra skrivet , precis så som många människor uppfattade det hela , hoppas på det är de flesta !
  Klokt och bra skrivet 1
  Mvh Sven-Erik Karlsson SD Högsby .

  • Hej Sven-Erik, tack för din kommentar.

   Jag försöker alltid att skriva ifrån hjärtat, även om man inte gillar någons åsikter så behöver det inte betyda att man ska behandla dem illa.

   Kristdemokratin vilar på kristen etik och denna lär oss att vi ska behandla andra som vi själv vill bli behandlade, det kommer jag fortsätta göra även om det inte alltid uppfattas som politiskt korrekt.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik(KD)

 4. Bra skrivet! Du skrev precis vad jag tror att många av oss tänkte. För min del tycker jag att det är förkastligt att en uppenbart icke-neutral biskop, som socialdemokraten Eva Brunne får hålla predikan under en så viktig ceremoni som riksdagens öppnande.

  • Tack för din kommentar Zeth. Jag försöker göra mitt bästa för att skriva frimodigt från hjärtat. Att Brunne var Socialdemokrat hade jag ingen aning om, men det kunde man ju tyvärr nästan ana.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s