Tråkigt och historielöst

Utanför fönstret håller träden på att tappa de sista löven, sporadiska regnskurar avlöser varandra och nordanvinden slår till lite då och då. För många är den här tiden deprimerande så man börjar planera resor till varmare länder. Sådan är inte jag, jag älskar hösten.

Hur kan man tycka om hösten tänker säkert någon av er som läser, idiot tänker någon annan. Lugn bara, lugn jag ska förklara mig. För det första så innebär det att vintern är annalkande och vilken nordbo gillar inte vintern(!) med allt som den tillhör: skidor, skridskor, spark, varm choklad, glögg, julmys osv. Men även hösten i sig är härlig. Vad kan vara mysigare än att ja på sig en varm jacka eller rock och gå en runda precis efter en regnskur och riktigt insupa den friska höstluften. Njuta av alla färger och de tomma gatorna(även om det mest är brunt kvar). Men hösten är också bokläsandets årstid och undertecknad har därför bunkrat upp rejält med goda böcker. Faktum är att jag precis har inlett ett bokläsarmaraton. Förutom Dan Browns Den förlorade symbolen, som jag hittade hemma hos mina föräldrar (jag skulle aldrig själv ekonomiskt bidra till att stödja Browns lögner och gnostiska idéer) så är tanken att jag ska läsa samtliga böcker i Herman Lindqvists ”Den Svenska historien”. En bokserie som Lindkvist själv hävdar att han skrev för att återupprätta en stolthet över den svenska historien. Så ni läsare kan nog i framtiden vänta er fler inlägg som rör den svenska historien och den historielöshet som präglar många av våra svenska politiker.

Under dagen tittade jag lite snabbt på en debattväxling ifrån riksdagen (misstänker att det var ett klipp ifrån veckan som varit). Det som slog mig var hur okunniga vissa av våra politiska företrädare är. När jag skriver det tänker jag närmare på hur tråkigt och historielöst, men ack så symptomatiskt det är när kulturradikala politiker likt Peter Ericsson (MP), häver ur sig floskler om att samerna är Sveriges urbefolkning. Det kan tyckas oviktigt, men omskrivningar av historiska skeenden bör inte tas lätt på.

Det stämmer att Samerna har bott i Sverige, närmare bestämt i norra Sverige, längre än de flesta andra folkslag. De är norra Sveriges urbefolkning. Men de som sedermera blev den samiska folkgruppen kom till dagens Sverige för ca 8000 år sedan. De som blev den nordiska kom till Sverige för 9000 år sedan.

I rest my case.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s