Budgetfullmäktige 2010

Dagens budgetfullmäktige är nog en av de jobbigaste möten jag har suttit på. Inte för att det är tråkigt eller för att det är en ovanligt hätsk debatt, utan för att jag som ersättare inte får yttra sig. Här följer i alla fall några korta kommentarer på dagens pågående debatt.

Dagens papegoja
Johan Perssons(S) mantra för dagen -> Om de borgerligas budget genomförs så måste vi höja skatten.

– Vakna upp Johan! Det läggs ingen gemensam Alliansbudget i år. Givetvis kan ju inte samtliga att-satser från alla olika partier bifallas, då vi vill satsa olika på vissa håll. Men alla budgetar går ihop var för sig. Även om vi i KD skulle bifalla de flesta av de andra allianspartiernas förslag (där de inte går stick i stäv med våra egna förslag) så skulle budgeten utan problem gå ihop, och det skulle dessutom finnas ett överskott för oförutsedda händelser.

Kortaste inlägget
”SD:s inledningsanförande på dagens fullmäktigemöte: 30 sekunder. Är man ett missnöjesparti utan någon reell politik eller ideologi så är man.” – Min kommentar på Facebook.

Denna kommentar på Facebook föranledde Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson att rycka ut till sina kollegor i Kalmars försvar och påpekade att SD i genomsnitt har högre aktivitet än alla riksdagspartier (utom MP), när det gäller antalet lagda KF-motioner under förra mandatperioden. Samt påstå att SD har en större andel KF-debutanter än något annat parti.

Visst är det så rent generellt att SD:s ledamöter på denna punkt på många håll är ett föredöme. Tyvärr tenderar det ju vara så att ju större ett parti blir ju mindre aktivitet ifrån dess ledamöter. Men i Kalmar är samtliga av Kristdemokraternas ledamöter och ersättare nya i fullmäktige (två av oss har dock varit ersättare i ca ett år). Den Sverigedemokratiska fullmäktigegruppen är dock inne på sin andra period, så nog borde de i vart fall kunna bemöda sig att skriva ihop ett inledningsanförande. I värsta fall till och med planka ett standardanförande från en annan kommun.

Klokt sagt om integrationspolitiken
Björn Brändewall sammanfattar den integrationspolitiska debatten och konstaterar att det verkar som att man antingen kan tycka som SD eller så kan man tävla om att distansera sig emot dem. Eller så kan man komma med konstruktiva lösningar på de problem som finns.

Dagens inslagna dörrar
Steve Sjögren fortsätter givetvis att tala emot en ”bo ihop garanti”i vår kommuns boende. Sjögren (S) sa under förra fullmäktigesammanträdet att de garanterar äldre att få bo ihop, men han kunde inte rösta för. Varför kunde han dock inte svara på då, och det gjorde han inte nu heller, utan talade bara om att vi slog in öppna dörrar. Varför man inte går in om dörrarna redan är öppna framgår dock inte.

Dagens freudianska felsägning
”Klart att man inte bara kan prata miljö, vi pratar om många viktiga saker också.”
– Anna Thore (MP)

Att komma ihåg
Det finns inga förslag på skattehöjningar under 2012 för att det vore inte rimligt eller önskvärt. (löst citerat)
Bertil Dahl (V)

Debatt om koppeltvång
Nyliberalerna i Moderaterna rasar mot beslutet och pratar om att nuvarande lagstiftning som säger att ägarna ska ha kontroll över sina hundar räcker gott och väl. Samt om något händer så får de hårda straff.

Givetvis är det så, men jag tror nog att de glömmer bort att vissa människor på grund av missbruk är inkapabla att ta det här ansvaret. Givetvis ska de som bryter mot lagen straffas, men förebyggande arbete är minst lika viktigt för att förhindra att till exempel barn överhuvudtaget attackeras av dåligt dresserade hundar.
Just därför behövs både offentliga rastplatser och förebyggande arbete i form av koppel.

Sen är min personliga åsikt att koppeltvånget givetvis borde gälla i hela kommunen, inte bara i centrala Kalmar. Det finns trots allt inget som säger att hundarna på mindre orter eller utanför centrala Kalmar skulle vara lydigare och snällare än i centralorten.

Annonser

2 reaktioner på ”Budgetfullmäktige 2010

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s