Välkommna åtgärder mot oseriösa pengautlånare

Äntligen har riksdagens tagit ett av vårt samhälles största problem på allvar. Jag talar om skuldsättningen. Om att allt fler svenskar sätter sig själv, sina familjer och vänner i en överdriven skuldbörda genom att konsumera och leva över sina gränser. Vilket i längden hotar att skapa inte bara ett allt större proletariat utan också i förlängningen ett samhälle som i mångt och mycket liknar att feodalsamhälle.

Inte minst program som Lyxfällan har uppmärksammat många på svenskarnas dåliga ekonomiska sinne. Och hur denna i samverkan med oseriösa sms-lånföretag som utnyttjar människors behov av pengar, lånar ut pengar utan tanke på personens ekonomiska situation. Att tala om ockerräntor vore i många fall inte felaktigt. Eftersom lånen ofta har en ränta på upp emot 800 % så har det har lett till att vissa har dragit på sig lån av en sådan storlek, att det hamnar hos Kronofogden och det enda de kommer överlämna till sina barn är skulder.

Den kristna etiken lär oss att vi inte bara har ett ansvar för oss själva, utan också ett moraliskt ansvar för våra medmänniskor. Den kristdemokratiska förvaltarskapstanken lär oss att vi har ett ansvar att leva inom våra egna gränser och vikten i att det vi ärvt av våra fäder och en dag skall lämnar över till våra barn och kommande generationer är bättre än det vi en gång fick.

Därför är det glädjande att den kristdemokratiska gruppens kraftiga påtryckningar i riksdagen nu äntligen har gett verkan och det har drivits igenom en lagändring i konsumentkreditlagen kring sms-lån, som kommer börja gälla vid årsskiftet.

Lagändringen innebär att
det blir högre krav på den information snabblåneföretagen måste ge till låntagarna. Det måste bland annat framgå tydligt hur stor den effektiva räntan är och företagen måste se till att låntagarna får de förklaringar som krävs för att kunna avgöra om kreditavtalet passar ens ekonomiska situation. Snabblåneföretagen måste även alltid göra en kreditprövning och den som lånar ska ha rätt att inom 14 dagar ångra lånet. Dessutom kommer Konsumentverket att få tillsyn över snabblåneföretagen och om verket upptäcker att en otillräcklig kreditprövning sker, så kan Konsumentverket beordra företaget att upphöra med verksamheten.

Låt oss hoppas att den nya lagstiftningen ska förhindra att människor hamnar i skuldfällan på grund av sms-lån, för proletariseringen av svenska folket måste stävjas.

Läs kristdemokraternas riksdagsman Anders Anderssons artikel om beslutet i Östra Småland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s